Matolcsyék 5 millió forintra büntették az OTP-t

Matolcsyék 5 millió forintra büntették az OTP-t

A jegybank indoklása szerint a Csányi-féle bank megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét. A bank a hivatalos közzétételi rendszer mellőzésével számolt be - az osztalék mértékét is befolyásoló - bankvásárlási tervének részleteiről - jelentette be szerdán a felügyelet.

A Matolcsy György vezette MNB folyamatos felügyelési tevékenysége keretében megállapította, hogy az OTP Bank 2024. évi rendes közgyűlésén - az előző évi üzleti tevékenység alapján megállapított osztalék mértékével összefüggésben - egy európai uniós bank megvásárlására tett indikatív ajánlatról,

az OTP történetének legnagyobb akvizíciójáról tájékoztatta a nyilvánosságot.

Az ezt követő (sajtó)kommunikációban a kibocsátó további információkat is megosztott a nyilvánossággal a tervezett akvizícióról. A hírt jelentős számú médiaorgánum közölte.

A Csányi Sándor-féle bank ugyanakkor az MNB által működtetett, a kibocsátók rendszeres és rendkívüli tájékoztatásának közzétételére kijelölt hivatalos Információtárolási rendszerben sem a jogszabály által megkövetelt határidőben, sem a felügyeleti határozat kiadásáig nem adott ki rendkívüli tájékoztatást a bankvásárlási szándékáról.

Mivel a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvény rendkívüli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásait. Az MNB emiatt szerdai határozatában figyelmeztette a kibocsátót, hogy a jövőben a vonatkozó jogszabálynak megfelelően teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét - közölte az MNB.

(Címlapkép: Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde Legek díjátadó gáláján, az MNB Budai Központjában 2024. február 29-én. MTI/Purger Tamás)