Salvini: „bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk!”

Salvini: „bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk!”

Mindenesetre az Orbán-Salvini-Strache tengely már nem jön össze utóbbi bukásával.

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg a szerinte az Európai Uniót eddig uraló „elittel” szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője az európai szuverenista erők közös európai parlamenti kampányzáróján Milánóban szombaton.  

Az MTI beszámolója szerint Matteo Salvini kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást 

„bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk!”. 

Hangsúlyozta, hogy

eddig a pénz, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében politizáló hatalmi erők foglalták el Európát, amelyeket a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyessel” foglalt össze.

Salvini üzent a katolikus egyházfőnek, Ferenc pápának is, kijelentette: a Liga képviselte migrációs politika is életeket ment az indulások megállításával, megakadályozva a bevándorlók rabszolgasorsra kényszerítését, a tömeges deportálás, az emberek kizsákmányolását és a gettókat.

Ferenc pápa nevét a milánói dóm téren füttykoncert kísérte.

Matteo Salvini és Marine Le Pen 2014 óta politikai szövetségesek, de ez az első alkalom, hogy közös megmozdulást vezettek. A nagygyűlés meghívottai között volt Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (Pvv), Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD), továbbá Gerolf Annemans, a Flamand Érdek párt (VB), Boris Kolla, a szlovákiai Család vagyunk (Sme Rodina) vezetője, csakúgy, mint Veszelin Mareski, a bolgár Akarat (Volja), Tomio Okamura, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) elnöke. Jaak Madison, az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) alelnöke, Anders Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Laura Huhtasaari, a Finnek Pártja (FP) alelnöke is részt vett.

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-listájának vezetője az Ausztriában kormányon lévő párt elnöke, Heinz-Christian Strache körül pénteken kirobban korrupciós botrány nyomán lemondta részvételét, a tömörülést más képviselte. Az osztrák kormánykoalíció felbomlásával és az előrehozott választás bejelentésével az Osztrák Szabadságpártnak minden bizonnyal a következő időszakban a politikai túlélés lesz a legfontosabb.

A korábban emlegetett Orbán-Salvini-Strache populista tengelyből már egész biztos nem lesz semmi sem. Marine Le Pen egyébként hiányolta Orbán Viktort Salvini milánói rendezvényéről, amelyen szerinte ott kellett volna lenni a magyar kormányfőnek.

Merkel és Weber is a radikális jobboldalt támadta

Eközben a nacionalizmusról, mint az Európai Unió ellenségéről beszélt Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az Európai Néppárt választási csúcsjelöltje szombaton Zágrábban, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén.

„Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a  hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást. A nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk”

- hangsúlyozta Angela Merkel, a horvát főváros egyik sportcsarnokában, közel hatezer HDZ-tag előtt tartott beszédében. Manfred Weber kiemelte:

„mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az európai szövetségben is.”

A radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban kiemelte, hogy a nacionalista gondolkodásmód a múltban számos tragédiához vezetett, ami ellen harcolni kell. 

A csúcsjelölt szerint az EU nem csak gazdasági szövetség, hanem az értékek uniója is. Európa közös alapja a kereszténység

- hangsúlyozta.