McCain illegálisan lépett be Szíriába

Damaszkusz ezt szuverenitása megsértésének tekinti - derül ki abból a levélből, amelyet a szíriai ENSZ-nagykövet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a BT 15 tagországát képviselő küldöttségeknek.

A december 30-ra keltezett - New Yorkban hétfőn kiszivárogtatott - levélben a szíriai illetékes azt kéri, hogy az ENSZ gyakoroljon nyomást az érintett kormányokra, azok pedig tegyék meg a szükséges intézkedéseket azon állampolgáraikkal szemben, akik megsértették egy másik ország szuverenitását.

McCain 2013 júniusában, Kouchner tavaly novemberben, Galbraith pedig decemberben járt Szíriában a kormány tudta és beleegyezése nélkül - állította Bassár Dzsafari nagykövet.

Az amerikai szenátor közleményben reagált a levélre. Ebben úgy vélte, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát "kevésbé foglalkoztatja, hogy lemészárolt több mint 200 ezer embert", mint az ő látogatása és találkozója szíriai ellenzékiekkel.

"Az, hogy a nemzetközi közösség az atrocitások ellenére jóformán semmit nem tesz e rettenetes rezsim megdöntésének érdekében, folt a kollektív lelkiismeretünkön" - fogalmazott a republikánus szenátor, aki korábban elnökjelölt is volt.