Felmérés: a budapesti Fidesz-szavazók közel 80 százaléka is inkább nyugati vakcinát kérne, a kínai oltóanyag az utolsó helyen végzett

Felmérés: a budapesti Fidesz-szavazók közel 80 százaléka is inkább nyugati vakcinát kérne, a kínai oltóanyag az utolsó helyen végzett

Az országos átlaghoz képest magasabb az oltási hajlandóság a fővárosban, derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont által január végén a Budapest Brand megbízásából készített 1000 fős fővárosi közvélemény-kutatásból, írja a hvg.hu.

A 18 évesnél idősebbek fele beoltatná magát, 37 százalékuk bizonytalan, de hajlik az oltásra, mindössze 13 százalék mondja, hogy semmiképpen nem kér a vakcinából. A kutatás szerint a legnagyobb különbségek az életkori csoportok között vannak: a 30 év alattiak 34 százalékával szemben a 65 éves és idősebb korosztály 69 százaléka biztos benne, hogy beoltatja magát.

A legkevésbé oltáspártiak a pártelkötelezettség nélküli, illetve a hagyományos pártokkal, a politikai elittel általában szemben álló szavazók, így a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk szavazói.

Fontosabb megállapítások:

  • A kormánypárti választók 79 százaléka is a nyugati vakcinát választaná elsősorban, 66 százalék az oroszt, illetve 45 százalék a kínait is elfogadná.
  • Az ellenzéki közös listára szavazók 90 százaléka választaná a nyugatit, 29 százalék az oroszt, 13 a kínait.
  • A pártnélküli vagy egyéb pártra szavazók 83 százaléka kérné a nyugati vakcinát, 40 az oroszt és 28 a kínait.

Emlékezetes, Orbán Viktor január 29-i rádióinterjújában azt mondta, ő a kínai Sinopharm vakcinájával akarja magát beoltatni. Mint fogalmazott, „Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért én abból indulok ki, hogy ők is tudják róla a legtöbbet. Úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor én kínai vakcinát kérek.”

Úgy tűnik, a Fidesz szavazói nem értenek egyet a miniszterelnökkel.