Még a kikötőit is elvennék Görögországtól

Az újabb mentőcsomagért cserébe privatizálni kell a repülőtereket, a kikötőket és az áramszolgáltatót.

Annika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője szerdán azt mondta, hogy a görög segélycsomag kedden még megoldatlan kérdéseit szerdára tisztázták. Minden részlet kidolgozva és egyeztetve, és még délután az euróövezet pénzügyi illetékesei telekonferenciát tartanak - mondta. Hozzátette: az euróövezet pénzügyminiszterei várhatóan pénteken tárgyalnak a mentőcsomagról - értesült az MTI.
 
A görög kormány eközben a parlament elé terjesztette a hároméves segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezetet jóváhagyásra. Szerdán a szakbizottságok tárgyalják meg a javaslatot és valószínűleg csütörtök este szavaz a parlament.
 
Amennyiben a görög parlament rábólint a megállapodásra, pénteken összeülhetnek az euróövezet pénzügyminiszterei.

Szétkapkodják az országot

Elképesztő dolgok derülnek ki a Reuters által megszerzett 29 oldalas megállapodás-tervezetből:
Görögországnak gyors ütemben kell privatizálnia kikötőit, regionális repülőtereit, és az elektromos hálózatot.
Ezzel az amúgy is eladósodott ország turizmusból származó bevételei is csökkenni fognak, de az is sokatmondó, hogy az áramszolgáltatóra is fáj a foga a hitelezőknek...
 
A dokumentumból kiderül továbbá, hogy a hitelezők korábbi elképzelésével ellentétben Görögországnak nem azonnal, csak a jövő év márciusa után kell felállítania azt az 50 milliárd eurót kezelő független vagyonkezelő alapot, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja.  
 
A Reuters úgy értesült egy név nélkül nyilatkozó EU-illetékestől, hogy a hitelért vállalt kötelezettségek végrehajtásának első felülvizsgálata októberben lesz.
 
Ha ebbe belemennek, gyakorlatilag Görögország már csak a nevében fog létezni.