Még a pitiáner szélhámosok is lehúzzák az elkeseredett albérletkeresőket

Nem elég, hogy a csillagos ég felé szöktek az albérletárak.

 

A főosztályvezetőt azokkal az esetekkel kapcsolatban kérdezték meg, melyek során a bérlakások iránti nagy keresletet kihasználva a csalók előre utalt foglalót kérnek az érdeklődőktől az albérlet elnyeréséért.

Ha interneten keres valaki albérletet, érdemes ellenőrizni a hirdetőről írt véleményeket, a közösségi oldalait, rákeresni a hirdetésben szereplő képekre, hogy nem máshonnan lopták-e le azokat, elmenteni, feljegyezni minden elérhetőséget, számlaszámot, levelezést – figyelmeztetett. Hozzátette: ha valaki mégis csalás áldozatává válna, minden ilyen információ segít a rendőrségnek megtalálni a csalókat. Kitért arra is: ha valaki azt veszi észre, hogy az ő lakáshirdetésének fotóit lelopták, vagyis egy idegen hirdetésben látja meg azokat, akkor is azonnal feljelentést kell tenni. Sosem szabad előre fizetni, mielőtt még bármit aláírt vagy akár csak találkozott volna az érdeklődő a hirdetővel – mondta.

Mindenki aki azonban próbált már Budapesten albérletet keresni az tudja, hogy albérletet találni nem csak bérlakáspiac drágasága, hanem annak pörgése miatt is egyre nehezebb. Számos esetben egy lakásmegtekintési időpontban akár tucatnyian is megjelenhetnek. Ekkor legtöbbször azzal szembesülnek az érdeklődők, hogy a kiszemelt ingatlan már bérlőre lelt. Nyilván aki előre átutalja a kauciót, az nyerő helyzetbe érezheti magát, aki meg stresszhelyzetbe kerül – pláne például kisgyermekekkel – azt könnyű kihasználni, erre a lehetőségre csapnak le a mások nyomorán élősködő elvetemült gazemberek.

Összességében elmondható, hogy az albérletpiac alulszabályozottsága, az ellenőrzések, illetve az állami bérlakásprogram hiánya miatt egyre nehezebb, szürreálisabb helyzetbe kerülnek a lakhatási válságban érintett személyek.