Még idén kiderül, ki lőtte le a maláj gépet

S nem marad el a felelősségre vonás sem.

"Az év végéig, talán a jövő év elejéig készen lesz azoknak a neveknek listája, akikről úgy gondoljuk, hogy felelősségre kell vonni. Ezt követően pedig bűnvádi eljárást kell lefolytatni"

- mondta Bishop. A miniszter úgy vélekedett, hogy nemzetközi különleges törvényszéket kell felállítani a felelősségre vonáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy a PanAmerican légitársaság 1988-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbantott repülőgépének ügyében történt, írta az MTI.

A múlt

2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember meghalt, közülük 28 volt ausztrál állampolgár.

 

Nemzetközi bizottság: oroszbarát területről orosz rakétával lőtték le az utasszállítót

Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt az Oroszországból érkezett rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét - állapította meg a holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga ügyészekből álló nemzetközi vizsgálóbizottság - mely ezek szerint orosz taggal nem rendelkezik, ám az ellenérdekelt ukránnal igen - szerdán közzétett jelentésében.