Megérkezett a "betyáros behívó" - elhunyt Porubszky István, "Potyka bácsi"

85 éves korában elhunyt Porubszky István, vagy ahogy sokan ismerték, „Potyka bácsi” '56-os szabadságharcos.

Kispesten született 1931-ben. Az 1956-ban huszonöt éves fiatalember a Hungária Jacquard Szövőgyárban volt művezető-helyettes. Október 23-án társaival együtt bementek a városba tájékozódni, mert hallották, hogy „itt-ott lövöldözés van.”Itt szembesültek azzal, hogy kitört a forradalom. Délután csatlakozott a helyi tanácsháza előtt gyülekező több ezres tömeghez. Az éjszaka folyamán megalakuló kispesti forradalmi bizottság tagja, illetve az ifjúsági tagozat elnöke lett.

Megalakította a Nemzetőrség kötelékébe tartozó „K-csoportot”, amelynek a feladata a közrend fenntartásának segítése volt. Elsőként a ferihegyi műúton bocsátkoztak tűzharcba a szovjet katonákkal. Később a kispesti gránitgyárból szorították ki az oroszokat komoly harcok árán. Legjelentősebb akciójuk az volt, amikor a Soroksári úton elvágták a Vörös Hadsereg telefonvonalát.

Nem csak a szovjetekkel szembeni harcot, de a rendfenntartó kötelességét is komolyan vette.  Személyes kiállásával akadályozta meg a kispesti tanácselnök asszony meglincselését, és élete kockáztatásával szerzett tejet a helyi kórház újszülöttjeinek.

A november 4-i szovjet támadás után sem adta fel a küzdelmet. Több sérülést, köztük fejlövést is kapott, de ezután sem tette le a fegyvert, november közepéig harcolt. 28-án hagyta el az országot Ausztria irányába. Később Kanadába költözött, ahol festőművészként alkotott évtizedeken keresztül.

A '90-es évek elején tért haza Magyarországra, ahol radikális jobboldali szervezetekben vállalt szerepet, illetve létrehozta a Konzervatív Antibolsevista Szövetséget. 1996-ban a szabadságharc negyvenedik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Ez ellen egyébként akkor az Országgyűlésben Kövér László tiltakozott. A 2000-es évek végén a Magyar Gárdához csatlakozott.

Halála előtt fél évvel interjút adott az N1Tv-nek. Azt mondta, 85 évesen már várja a „betyáros behívót” az Úrhoz, amit végül ma kézbesített neki az égi posta.

A Jobbik közleményben fejezte ki részvétét és megrendülését „a méltán híres '56-os szabadságharcos” elhunyta kapcsán.