Megerősíti Ásotthalom a migráció elleni védelmét

Ásotthalom nagyközség 14,5 millió forintot nyert az illegális migrációból fakadó problémák kezelésére, valamint pályázaton 6,1 milliót nyert térfigyelőkamera-rendszer kiépítésére és 20 milliót az intézményei korszerűsítésére.

A lap Toroczkai László polgármestertől megtudta: a 14,5 millióból köztisztasági csoportot állítanak fel. 3 főt napi 8 órás főállásba vesz fel az önkormányzat, nem közmunkabérért dolgozó közfoglalkoztatottakat. Feladatuk az illegális migráció után maradó irgalmatlanul nagy mennyiségű szemét felszámolása lesz. 
 
A pénz másik részéből platós járművet vásárolnak a csoport számára, amivel Ásotthalom teljes 122 négyzetkilométeres kül- és belterületéről begyűjtik a szemetet. A maradék pénzből a mezőőrség és a polgárőrség kap támogatást az üzemanyagköltségeihez, hiszen a tevékenységük 95 százaléka a migrációval kapcsolatos.
 
A térfigyelőkamera-rendszer a legkorszerűbb, éjjel-nappal látó, rendszámfelismerős, vandálbiztos készülékekből áll majd. Ezeket a nagyközség 5 bevezető aszfaltútjára szerelik fel, hogy a ki- és belépő forgalmat figyelhessék, és a nemzetközi embercsempész maffiát távol tartsák. 
 
A település központját is figyelik, a főtérrel és a buszvégállomással együtt. 7 kamerát terveznek, határidő az év vége, de pár hónapon belül igyekeznek kivitelezni. A 20 milliós energetikai pályázatból 3 önkormányzati intézményt, a polgármesteri hivatalt, a sportcsarnokot és a művelődési házat korszerűsítik. A teljes áramellátást napelemekkel fedezik. Ezzel a tervek szerint jelentős megtakarítást ér el az önkormányzat.

Sokkoló adatok

Ahogy arról beszámoltunk, a déli határterületen érkezik a legtöbb illegális bevándorló hazánkba. Míg 2012-ben 2157-en, addig 2013-ban már 18.900-an, 2014-ben pedig 42.777-en jutottak be a hazánkba "menekültként". Csak tavaly 2,6 milliárd forintba kerültek nekünk.
 
A Bar!kád hetilap tudósítója nemrég Ásotthalmon járt, és az élményeiről a ma megjelent lapszámban számolt be. Egy jellemző részlet:
A magyar–szerb határ mentén elterülő, 4 ezer főt számláló Ásotthalom komoly megpróbáltatásokon megy keresztül mostanság. A véletlen hozta úgy, hogy a franciaországi merénylet másnapján érkezünk a településre, ahol a Toroczkai László polgármester által felállított mezőőrség két tagja vár minket. Ők azok, akiknek a jelen körülmények között gyakorlatilag a bevándorlókról szól az életük. Reggel elindulnak, s késő este van, mire az utolsó csoportot is felültetik egy rabszállítóra. Míg 2013-ban összesen 17 475 felnőtt határsértőt fogtak el a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen a megyében, 2014. január 1. és november 30. között már 25 476 főt, melyből 3421 fő gyermek. „Már leszerelt kollégáktól tudjuk, hogy 10-15 évvel ezelőtt havonta alig kaptak el egy-két migránst, és azokat is órákig kellett kergetni az erdőben. Most úgy sétálnak át a határon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, sőt alig várják, hogy elfogják őket” – meséli egyikük. Az elmúlt hónapokban napi 7-800 bevándorlót kellett őrizetbe venni a községben, amióta beállt a tartósabb fagy, már kevesebben jönnek, "csak" napi száz körül.