Megfelelő törvényi háttér nélkül a hatóság tehetetlen a dizájner drogokkal szemben

Megfelelő törvényi háttér nélkül a hatóság tehetetlen a dizájner drogokkal szemben

Elképesztő mértékben terjednek hazánkban az olcsó, tisztázatlan összetevőjű és eredetű kábítószereknek. Nyomukat lopások, gyilkosságok, tönkrement fiatal életek jelzik, miközben egyesek elképesztően meggazdagodnak.

Az úgynevezett „dizájner drogok” egy jó része hivatalosan nem is minősül drognak, mert ugyan tudatmódosító szerekről van szó, de nincsenek rajta a tiltott szerek listáján. Ennélfogva a rendőrség tehetetlen, pedig egyre nagyobb veszélyt jelentenek ezek a kábítószerek. A problémára Adorján Béla, a Jobbik elnöke hívta fel a figyelmet egy Tisza parti szórakozóhely kálváriájának apropóján, amit a dizájner drogok miatt elburjánzó garázda bűncselekmények miatt volt kénytelen bezárni a tulajdonosa.

A társadalom elképesztően nagy rétege van kitéve az olcsó, tisztázatlan összetevőjű és eredetű kábítószereknek. Legfőképp a nyitott, merész, kalandvágyó, világot most felfedező, és befolyásolható fiatalok

– írta a politikus, aki szerint a mai fiatalokra sokkal nagyobb veszély leselkedik, mint korábban.

Rámutatott: elképesztő mennyiségben érkezik ugyanis az ország egész területére a dizájner drogok tömege, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság viszont önmagában tehetetlen, mert csak törvényalkalmazók. Hiába látják, mekkora a baj, csak futnak a jogszabályok után.

Adorján Béla szerint a rendőrségi statisztikák a jogszabályoknak köszönhetően képtelenek visszaadni a probléma valós nagyságát, mert alkalmazkodniuk kell a „nem nevezhetjük tiltott szernek, mert nincs a listán…” elvárásnak. Eközben fiatal életek mennek tönkre, és elképesztő vagyonok nőnek ki a rászokott szerhasználók nyomorúságából.

Meg kell teremteni a megfelelő jogi hátteret a dizájner drogok üldözésének.

A Jobbik elnöke szerint a törvényalkotók dolga lenne, hogy ezt megtegyék, és ez által fegyvert adjanak a hatóságok kezébe. „Nem bagatellizálni akarom, de egy autóbuszon bliccelőt, vagy egy tilosban parkolót, vagy záróvonalat átlépő autóst simán megbüntetnek. A társadalmat megmérgező drogok terjesztői után meg csak árnyékra képes vetődni a hatóság” – mutatott rá a probléma gyökerére.

Úgy gondolom, hogy talán van összefüggés a tilalmi viszonyok puhán hagyása és a drogbizniszben rejlő elképesztő összeg között…

A politikus saját lakókörnyezetében is látja, hogy a probléma ott leselkedik az utcákon, tereken és a szórakozóhelyeken. „Nemcsak a cigánysorokon, a mélyszegénységben élők között jelenik meg a filléres kábítószer, hanem a fiatalok között is” – szögezte le.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy azonnal tenni kell valamit, mert ha nem teszünk, akkor felemészti a jelenünket és ezzel együtt a jövőnket is a drogbiznisz. Hiszem, hogy a rossz csak akkor győzhet, ha nem harcolunk ellene. Ha a NER törvényalkotói önmaguktól nem tesznek hatékonyan semmit ez ellen az emésztő probléma ellen, akkor a társadalomnak kell kikényszerítenie a cselekvést. Ennek az első lépése, ha minél többen elmondjuk jól hallhatóan a tapasztalatainkat, és a véleményünket” – javasolta az ellenzéki pártelnök.

(Címlapkép: Adorján Béla/facebook)