Megfellebbezték a Murszi ellen hozott halálos ítéletet a kirendelt ügyvédek

Megfellebbezték a Mohamed Murszi ellen hozott halálos ítéletet, akárcsak az életfogytiglani börtönbüntetésre vonatkozó bírósági döntést szombaton a volt egyiptomi elnök ügyvédei.

A kairói büntetőbíróság júniusban rótta ki a kötél által végrehajtandó halálbüntetést Mohamed Murszi volt egyiptomi elnökre az ellene folyó börtönkitörési perben. Az iszlamista exállamfő mellett halálra ítélték a mögötte álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Badíét és másik négy magas rangú tisztségviselőjét is. Az elítéltek a vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban "külföldi fegyveresek" segítségével kitörtek börtönükből. A bíró szerint az elítéltek bűnösök az akció során elkövetett emberölésekben. Több mint kilencven vádlottra távollétükben mondták ki a legsúlyosabb büntetést, köztük Júszef el-Karadávi befolyásos hitszónokra. Huszonegy embert életfogytiglani börtönre ítéltek, ami az egyiptomi joggyakorlat szerint 25 év szabadságvesztést jelent.

A 2012 nyarán megválasztott, majd 2013-ban egy év elnöklés után elmozdított Murszit egy másik perben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Abban az eljárásban a vád szerint a testvériség vezetőivel közösen külföldi szervezeteknek (így Katarnak) kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások végrehajtásának céljával. Ugyanebben a perben életfogytiglani börtönbüntetést kapott Mohamed Badíe és a Muzulmán Testvériség további 16 magas rangú tisztségviselője.

Várható volt, hogy az említett ítéletek ellen fellebbezni fognak. A Reuters megjegyzi, hogy Murszi nem kívánt saját ügyvédet megbízni a védelmével (vagyis kirendelt ügyvédek nyújtották be most a fellebbezést), mivel a volt elnök nem ismerte el az ügyét tárgyaló bíróság illetékességét, hangsúlyozva, hogy továbbra is önmagát tekinti az ország legitim államfőjének.