Megfutamították a tálibokat?

Előbb a tálibok foglalták el Kunduzt, majd az afgán kormányerők erősítéssel vissaszerezték. A tálibok szerint nem.

A hadművelet részleteiről egyelőre nincsenek információk, ahogy arról sem, hogy a 300 ezer lakosú tartományi székhely mely városrészei kerültek a kormányerők ellenőrzése alá. Az afgán biztonsági erők az amerikai légierő támogatásával indítottak ellentámadást a tálibok ellen.

"Az afgán biztonsági erők az éjjel heves harcok nyomán visszafoglalták a várost a táliboktól”

 - mondta Hamdullah Danisi kormányzóhelyettes a brit hírügynökségnek telefonon.

"Miután megérkezett az erősítés és nagyszabású műveletet kezdtünk a városban, a tálibok már nem tudtak ellenállni és elmenekültek"

 - tette hozzá.

Szedik Szedikki, az afgán belügyminisztérium szóvivője Twitter-bejegyzésében azt írta,

"visszafoglaltuk Kunduzt, és jelenleg zajlik a város terroristáktól való megtisztítása. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett."

Davlat Vaziri védelmi minisztériumi szóvivő azt mondta, hogy az ellentámadás szerda éjfél előtt egy órával kezdődött, és csütörtökön hajnali négy órára véget is ért.

"A tálibok most hagyták el Kunduzt. Folyamatban van a tisztogatási akció"

 - mondta Vaziri.

A tisztogatási hadműveletet vezető Murad Ali Murad, a hadsereg helyettes vezérkari főnöke azt mondta a helyi médiának, hogy lázadók százai haltak meg Kunduzban. Egy helyi lakos arról számolt be, hogy még szórványos harcok folynak a városban, és tálibok holttestei hevernek szanaszét az utcákon. Ő is úgy látta, hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek el az éjszaka.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy a kormányerők visszafoglalták volna Kunduzt. Azt mondta, hogy még mindig a lázadók kezén van a belváros nagy része a környező kerületekkel együtt.

A lázadók hétfőn foglalták el a stratégiai jelentőségű tartományi székhely központját, megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat is. Az afgán fegyveres erők a város peremére és a repülőtérre szorultak ki. A hadsereg és az amerikai légierő kedd reggel ellentámadást indított Kunduz visszavételére, de a tálibok még aznap újabb offenzívát kezdtek, és azóta heves harcok folytak a repülőtérnél.

A 2001-es amerikai invázió óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi központ. Az Egyesült Államok és a NATO harcoló csapatainak idei kivonulása óta komoly kihívást jelentenek az afgán biztonsági erőknek a tálibok szüntelen és heves támadásai.