Megfutamodtak a paralimpikonok vezetői

Sem Gömöri Zsolt elnök, sem Deutsch Tamás alelnök nem jelent meg a kulturális bizottság ülésén. A parasportolók a lemondásukat szeretnék.

Rengeteg parasportoló, újságíró és médiamunkás zsúfolódott össze az Országgyűlés kulturális bizottságának mai ülésén. Bár a sportért is felelős testület több kérdést is tárgyalt, az érdeklődés annak szólt, hogy a napirend egyik pontja úgy szólt: „Tájékozódás a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének juttatásaival kapcsolatban kialakult helyzetről”.
 
 
A bizottság jobbikos elnöke, Dúró Dóra erre eredetileg Gömöri Zsolt elnököt és a fideszes Deutsch Tamás alelnököt is meghívta, hogy a két vezető a képviselőket első kézből tájékoztathassa a kirobbant pénzügyi botrányról. Ugyanakkor mind Gömöri, mind Deutsch levélben jelezték, hogy nem fognak elmenni. Sőt, a testület ülése Pósán László (Fidesz) ügyrendi javaslatával kezdődött, aki – éppen arra hivatkozva, hogy Gömöri és Deutsch lemondta részvételét – a napirendi pont levételét kezdeményezte. Indítványát – mondhatni természetesen – a bizottság fideszes többsége meg is szavazta.

Sportszerűtlenség és gyávaság

A megjelent parasportolók méltósággal vették tudomásul, hogy Gömöriék el sem jöttek, majd a fideszes képviselők akcióját is. A (le)szavazást követően szinte ki is ürült a terem, a képviselők szünetet tartottak.
„A bizottság elnökeként rendkívül gyávának és sportszerűtlennek tartom Gömöri Zsolt cselekedetét, aki a legfontosabb megmérettetés előtt már diszkvalifikálta magát”
– jelentette ki rögtönzött sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnöke.
 
Fotók: MTI / Máthé Zoltán
 
Sporthasonlattal élve az elnök azt mondta, a Gömöriék „kapujára nehezedő nyomás nem szűnt meg”, szerinte a parasportolók végül „be fogják rúgni a győztes gólt”, vagyis elérik, hogy az elnök távozzon. Hangsúlyozta, az ország közéleti viszonyaira az elmúlt 25 évben is jellemző volt az elszámoltatás elmaradása, s ők mindent megtesznek azért, hogy Gömörivel szemben ez ne fordulhasson elő.
 
Dúró Dóra a Jobbik nevében is tiltakozását fejezte ki a történtek ellen. Szerinte az ügyben felvetődik az MPB teljes elnökségének a felelőssége is sajtóinformációk szerint ugyanis a testület hozzájárult Gömöri tetteihez. Dúró hozzátette, fontos, hogy az egész tavalyi évet kivizsgálja a megfelelő testület, s így fény derüljön további visszaélésekre is. A bizottság elnöke szánalmasnak titulálta, hogy sportvezetők különböző pénzeket, támogatásokat a saját céljaikra használhatnak fel, majd a felelősségre vonás elől igyekeznek mindenáron kibújni.
 
„A parasportolók arról tájékoztattak, hogy el fognak menni az MPB csütörtök délutáni elnökségi ülésére, s reméljük, ezután az elnökség be fogja jelenteni a lemondását, ugyanis semmilyen más megoldás nem fogadható el" – közölte Dúró Dóra.

Fejőstehénnek tekintett parasportolók

A teremből távozó parasportolók érthetően csalódottak voltak. Schober László kerekesszékes kosárlabdázó az Alfahír újságírójának azt mondta, Gömöri Zsolt részéről beismeréssel ér fel az, hogy nem jelent meg: ezzel gyakorlatilag bevallotta, hogy vétkes azokban az ügyekben, amelyek kiderültek, a felelősséget pedig nem meri vállalni.
 
Schober László úgy vélekedett, az MPB vezetésének komoly felelőssége van abban, hogy olyan pénzeket, melyeket a parasportolók felkészülésére, versenyeztetésére kellett volna fordítani, magukra költöttek.
„Gömöri semmibe néz minket, fejőstehénként tekint ránk, és elnökként, amit lehet, kivesz”
– fogalmazott. Schober László elmondta, a legtöbben maguk finanszírozzák az edzéseiket, felszereléseiket, lenne helye hát a pénznek. A Törekvés SE kerekesszékes kosárlabdázója elmondta, hosszú évek után, nagy nehézségek árán tudták megszervezni az országos bajnokságot, és a magyar kerekesszékes kosárválogatottnak is jól jönne a támogatás, hogy versenyekre juthassanak ki.
 
Schober László óriási presztízsveszteségnek, visszaesésnek értékelte, hogy a paralimpiai bizottságnál a botrány kitört, hiszen a paralimpikonok felkészülését árnyékolja be az egész ügy.

Üdvözölt nyomozás

Mint arról beszámoltunk, már nyomozást is elrendelt az ügyben a XIV. és XV. Kerületi Ügyészség. Az MPB elnökét hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják, a nyomozással a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízták meg. Gömöri Zsolt meglehetősen cinikus közleményben „üdvözölte” ezt, mondván, a nyomozás elrendelése lehetőséget teremt a szervezet körül kialakult helyzet tisztázására.
 
A botrány lassan egy hónapja terebélyesedik: május elején derült ki, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást vett fel a szervezettől devizahitele végtörlesztésére – a fideszes Deutsch Tamás alelnök javaslatára. A pénzt – legalábbis Gömöri azt állította – időközben visszafizette az MPB-nek, de az ügy kipattanása óta sorra derülnek ki a Gömöri vezette bizottság furcsábbnál furcsább ügyei. Az MPB elnöksége pedig ragaszkodik a székéhez, csak a felügyelőbizottság mondott le.