Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij, Putyin fő politikai ellenfele

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij, Putyin fő politikai ellenfele

A több évtizedes büntetését töltő orosz ellenzéki politikust életének 48. évében érte a halál. Hivatalos közlés szerint egy séta után rosszul lett.

Elhunyt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - tudatta pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).

„Navalnij séta után rosszul lett. A kiérkező orvosok megállapították a halálát” - áll az oroszországi börtön friss közleményében.

A FSZIN szerint a 47 éves őrizetes február 16-án lett rosszul a 3. számú büntetőtelepen a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben.

A gyászhírrel kapcsolatban a közleményt idéző Reuters azt írja:

A. A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal megérkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak. Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de ezek nem hoztak pozitív eredményt. Az orvosok megállapították az elítélt halálát.

Navalnij egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov arról posztolt az X-en, hogy szerinte nem kapott megerősítést az orosz elnök fő politikai ellenlábasának haláláról. Volkov úgy tartja, a börtönszolgálat közlését úgy lehet értelmezni, mint annak a „beismerését, hogy szándékosan ölték meg Navalnijt”.

Alekszej Navalnij 1976-ban született, és Vlagyimir Putyin egyik legfőbb kritikusának számított, míg 2021-ben el nem ítélték. Azután került börtönbe, hogy 2020-ban novicsokkal megmérgezték, és berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Három és fél évre ítélték, letöltendőre módosítva egy felfüggesztett ítéletet Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva, ráadásul bebörtönzése után több eljárásban is kapott még plusz éveket, így jelen állás szerint legalább 74 éves koráig tartó börtönbüntetésre számíthatott volna. A volt orosz ellenzéki vezető múlt december végén került át egy olyan börtöntelepre, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulag büntetőtáborok részét képezte.

Navalnij csapata megerősítette az orosz politikus halálhírét

Alekszej Navalnij sajtószóvivője szombaton az X közösségi portálon megerősítette az orosz ellenzéki politikus halálhírét, az elhunyt saját anyjának küldött hivatalos értesítésre hivatkozva.

Kira Jarmis emellett követelte azt is, hogy Navalnij holttestét haladéktalanul adják át a családjának.

(Címlapkép: 2020. február 29-i kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Moszkvában. MTI/AP/Pavel Golovkin)