Meghalt Thaiföld uralkodója, miközben Szijjártó Péter éppen a helyszínen tartózkodott

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Bhumibol Aduljadedzs.

Bhumibol volt a világ rangidős uralkodója, aki kereken 70 évig volt a trón birtokosa,  

Őfelsége békésen jobblétre szenderült a (bangkoki) Sziriradzs Kórházban

- derült ki a palota közleményből, amely szerint az uralkodó helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor halt meg. A kórház előtt csütörtökön több ezer, pink, illetve sárga ruhába öltözött ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A pink színt az országot 70 éve vezető IX. Ráma szívesen viselte fiatalon ritka közszereplései alkalmával, míg a sárga az uralkodóház színe. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki szeretetüket királyuk felé profilképük megváltoztatásával.

Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön. Betiltottak minden ünnepséget és fesztivált az országban, a kormányfő emellett szorgalmazta, hogy a közalkalmazottak egy évig öltözzenek feketébe, míg a lakosságnak ugyanezt javasolta. A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy országszerte katonákat telepítettek, hogy megerősítsék a biztonságot.

Az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamainak külügyminiszteri találkozóján Bangkokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a thai király halála miatt. Kiemelte: a helyszínen értesült arról, hogy elhunyt Bhumibol Aduljadedzs, Thaiföld királya. Magyarország kormánya részvétét fejezi ki a thaiföldi uralkodói családnak és Thaiföld népének - tudatta.