Megingathatatlan támogatásukról biztosították Ukrajnát a G7-ek vezetői

Megingathatatlan támogatásukról biztosították Ukrajnát a G7-ek vezetői

Az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő csoport vezetői egyöntetűen aláhúzták: mind kiállnak Oroszország illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziós háborúja ellen.

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) Hirosimában ülésező vezetői pénteki közleményükben leszögezték, hogy a jövőben is megingathatatlanul támogatják Ukrajnát - számol be az MTI.

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió vezetői zárt ajtók mögötti tanácskozásokat követően aláhúzták:

"mindannyian kiállnak Oroszország illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziós háborúja ellen".

Az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen kiemelte: meg kell adni Ukrajnának az eszközöket ahhoz, hogy sikeresen megvédje magát, és visszanyerje teljes szuverenitását és területi integritását. Ehhez biztosítani kell a katonai és pénzügyi támogatást, addig, ameddig csak szükséges.

A G7 eközben bejelentette az Oroszországgal szembeni büntető intézkedések további szigorítását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megjegyezte: az a kihívás, hogy biztosítsák, a szankciók Oroszországnak fájnak, nem nekünk. Rámutatott, hogy a szankciós csomagok egyre bonyolultabbak, és életbe léptetésük több politikai erőfeszítést igényel.

A G7-országok vezetői és meghívott vendégeik az ukrajnai háború mellett arról is beszélnek majd, hogyan kezeljék Kína egyre növekvő befolyását és katonai erőfitogtatását.

Ugyanakkor a G7-csúcstalálkozóval párhuzamosan Hszi Csin-ping kínai elnök a közép-ázsiai országok - Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - vezetőivel találkozik a kínai Hszianban.

(Címlapkép: Kisida Fumio japán miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Rishi Sunak brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (b-j) a Hirosima prefektúrabeli Mijadzsima-szigeten fekvő Hacukaicsiben lévő Icukusima szentélyhez utazik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én. MTI/EPA/G7 Hiroshima Summit Host)