Megint fordult a kocka: Simicskának áll a zászló

Kiderül hétfőn iktatott dokumentumokból:

Nem Vajna, hanem Fonyó lépett először, amikor október 13-án jelezte vételi szándékát, de ezt szándékosan nem hozta nyilvánosságra.

A TV2 két vezetői, formális tulajdonosai, Yvonne Dederick és Simon Zsolt majdnem kiszorította Fonyó Károlyt a TV2 mögött létrejött céghálóból. Fonyó egy évig meglapult, majd amikor Andrew G. Vajna kinyújtotta kezét a tévéért, akkor hirtelen közbelépett.

Fonyó ténylegesen múlt kedden csak két kisebb céget szerzett meg, a CCA Víziót és a D6D Kft.-t, melyeket 2013-ban alapítottak és nulla árbevétel mellett 20 forintos veszteséget termeltek.

Ezek a cégek azonban nagyon fontosak, kulcsszerepet töltenek be.

A tévé egykori tulajdonosa, a Pro-7Sat.1 (P7S1) tavaly tavasszal nem közvetlenül Dedericknek és Simonnak adta el a tévétársaságot, hanem egy öt cégből álló láncot iktattak közbe. A lánc végére a CCA és D6D került, az előbbinek Dederick, az utóbbinak Simon volt a tulajdonosa.

Simicska és munkatársai ezeket a bonyolult céghálókat nyilvánvalóan átlátja, hiszen maga is hasonlókkal operál, nem hülye hozzá…

2014 októberében a CCA és a D6D, melyek akkoriban a TV2 kizárólagos tulajdonosai voltak eladta 250-250 ezer forintos névértéken a saját tulajdonosainak, Dedericknek és Simonnak a TV2 Media Groupban lévő 50-50 százalékos részesedését. Elméletileg a két céget így kiiktatták a láncolatból.

Ott kezdődik a csavar, hogy a Simicska-ügyben mindig jól értesült Népszabadság jogászai szerint, hogy ezeket a vállalkozásokat (CCA, D6D) nem lehetett volna eladni Fonyó elővásárlási, opciós vagy másmilyen jogainak megsértése nélkül ezért ezt a kiiktatási kísérletet érvénytelenek tekinti a Simicska-csoport.

Fonyó hétfői cégnyilvántartási beadványából kiderül: a két cégen keresztül formált jogot a TV2 Media Groupra.

Kérdések azonban maradtak.

Fonyóék kikérték adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét. Andy Vajna azonban igen. Nem tudni, hogy Fonyóék kivel kötötték meg az előjogokat nyújtó szerződésüket: Dederick és Simon ugyanis tagadja, hogy bármit aláírt volna. A TV2-s cégre a hitelek miatt zálogjogot bejegyző P7S1 hozzájárult a Vajnáékkal kötött megállapodáshoz.