Megint hülyeségeket beszél a kormány a szurkolókról

Az MLSZ szerint sorra váltják ki a szurkolói kártyákat, zajlik a sikerpropaganda. A bajnokság átlagnézőszáma viszont az indokolatlan biztonsági intézkedések miatt soha nem látott mélységekbe zuhant.

Sneider Tamás, a Jobbik politikusa írásbeli kérdésben fordult  az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez
 
„Miért csak az erőszakból ért a Kormány, kívánják-e legalább utólag megkezdeni az egyeztetéseket a labdarúgó szurkolókkal, ha már a bevonásuk nélkül döntöttek az őket érintő kérdésekben? ”
 
címmel.
 
Azt gondolom, a részben már megvalósított stadionrekonstrukció, a bevezetett biztonsági intézkedések, így a szurkolói kártya vagy a vénaszkenner sem járult hozzá a labdarúgó mérkőzések nézőszámának emelkedéséhez, éppen ellenkezőleg, minden korábbinál kevesebben látogatják az élvonalbeli futball rangadókat 
 
- írja a politikus.
 
Sneider idéz a Hivatásos Labdarúgók Szövetségének tavaly év végi jelentéséből, mely szerint a teljes bajnokság átlagos nézőszáma jelenleg 2601 fő, ami 12,4 százalékkal kevesebb a tavalyi éves adathoz képest.
 
A képviselő emlékeztet: a szurkolók tavaly év végén a parlament előtt demonstráltak a helyzet ellen, a kormány részéről azonban meg sem hallgatták kéréseiket. Sneider párhuzamot von az internetadó elleni tüntetéssel, ahol a balliberális tüntetők a Fidesz-székháznál randalíroztak, a kormány pedig abban a kérdésben meghátrált.
 
Ha a szurkolók a tüntetéseiken nem is vonultak a Fidesz székházához, nem dobtak be annak ablakán klaviatúrákat (sőt, semmilyen ablakon nem dobtak be semmit), akkor is - vagy ennél is inkább - meg kéne őket hallgatni. Önök hajlamosak az önkény nyelvén érvelni, de a példa azt mutatja, hogy a kormánnyal szemben sem lehet a párbeszéd útján eredményt elérni. Ez egy nagyon rossz mentalitás. Komolytalannak véltem azon állításokat, miszerint a lelátókon a kormánnyal szemben megfogalmazott kritika a valós oka a drasztikus változásoknak, de ma már egyre inkább elfogadhatónak érzem ezt az érvelést. A biztonsági szempontokat pedig annak fényében értékelve erős kétkedéssel fogadom, hogy például a Fidesz pártigazgatója által irányított Ferencváros saját biztonsági szolgálatában már több olyan személy tűnt fel, akit életellenes bűncselekménnyel hoztak összefüggésbe, illetve egyes esetekben ítéltek el jogerősen
 
- olvasható Sneider írásbeli kérdésében.
 
A minisztérium részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt, de szemmel láthatólag csak az eddigi hamis propagandaanyagokból szemezgetett, a felvetett problémákra érdemi reakció most sem érkezett.
 
A vélt sikerek felsorolása így indul:
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Labdarúgó Szövetség törekvésével összhangban kiemelten támogatja a mérkőzésszervezés biztonsági színvonalának emelését. Az MLSZ szervezésében megvalósuló mérkőzéseken az új biztosítási filozófiának és a biztosítások folyamatos értékelésének köszönhetően javultak a mérkőzésrendezés biztonsági feltételei, és jelentősen, több mint 25%-kal csökkent a sportrendezvények biztosítása során az igénybe vett rendezői létszám.
 
A kormány szerint tehát az a siker, hogy bár jóval kevesebb a néző, jóval kevesebb biztonsági emberre van szükség a meccseken. Jóllehet, aki ősszel járt NB1-es találkozókra, az sok helyütt épp ennek az ellenkezőjét tapasztalhatta, a Ferencvárosnál például több találkozón is az eddiginél jóval több szekuritis őrizte a rendet az ultrák nélküli stadionban.
 
A költséghatékony rendezési gyakorlatnak köszönhetően a rendezők számának csökkentése ellenére a szervezés és a rendezés minősége emelkedett, a biztonsági események száma nem nőtt, a súlyosságuk foka csökkent
 
- folytatja Rétvári. Itt meg kell jegyeznünk, hogy komolyabb botrányok már az elmúlt években sem történtek, az MLSZ jobb híján azért osztogatta a bírságokat, mert a szurkolók szidták a játékvezetőt, az ellenfelet vagy épp a szövetség elöljáróit.
 
Kiemelt figyelmet kapott a labdarúgó mérkőzések biztonsági szempontból történő minősítése. A mérkőzések minősítése megfelelően segítette elő a rendezvények biztosításának tervezését. Helytelen mérkőzésminősítés miatt biztonsági probléma nem keletkezett - 
 
folytatódik a válasz.
 
Mészöly Kálmánt idézve nem szeretnék bíróságról bíróságra járni, így csak halkan említem meg azokat az egyre több helyről hallható pletykákat, melyek szerint a rendőrség azért minősíti az előreláthatólag néhány száz néző előtt lejátszott mérkőzéseket is kiemelt kockázatúvá, mert így komolyabb összeget tudnak felvenni az egyébként teljesen felesleges biztosításért. Ez persze biztos nem igaz, de a rossz nyelvek hajlamosak mindenfélét össze-vissza beszélni. :(
 
Az MLSZ-től származó információink szerint a szövetség a sportrendezvények látogatottságának növelése érdekében prioritásként kezeli a szurkolók irányába való nyitást, a sportrendezvények biztonságának garantálásába és a nézőtéri erőszak felszámolásába való bevonásukat, amelyet az EMMI üdvözöl
 
- folytatja Rétvári, bár nem tudjuk, miről beszél, párbeszéd ugyanis nem alakult ki a tiltakozó csoportok és a kormány között.
 
Sneider kérdése itt, Rétvári Bence válasza pedig itt érhető el teljes egészében. Ami világosan kiderül, hogy a kormány továbbra sem enged, a mérkőzéseket bojkottáló szurkolói csoportok pedig úgy tűnik, egyhamar nem térhetnek majd vissza a lelátókra.
 
(Kommentelne, hogy "nincs is szükség ezekre a balhés emberekre inkább menjenek a családok de ne a huligánok nevecséges!!!!!"? Akkor nem érti a helyzetet. A szurkolói demonstrációról itt, annak hátteréről itt olvashat bővebben.)