Megjegyzést tett a zsidókra – azonnal kirúgták a Charlie Hebdo karikaturistáját

2008-ban kirúgták a lap egyik legendás szerzőjét, mert az egyik mondata miatt antiszemitizmussal vádolták.

A francia szennylap arról híres, hogy nem alkuszik és mindent határt áthág. Ezeket pedig 2008-ig hellyel-közzel be is tartották. Ekkor azonban egy kis porszem csúszott a gépezetbe, és odaveszett az addig kialakított imázs.

A cink.hu így idézte fel a közel hat évvel ezelőtt történteket: az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy sokakat irritáló, 22 éves fia, Jean Sarkozy esküvő előtt állt. A kiszemelt ara pedig nem volt más, mint az elentronikai áruházlánc örökösnője, a zsidó Jessica Sebaoun-Darty.  Ekkor arról kezdtek el pletykálni, hogy a kis Sarkozy a leendő felesége miatt át akar térni a zsidó vallásra.

Maurice Sinet, a Siné művésznéven publikáló anarchista-ateista karikaturistalegenda, a Charlie Hebdo akkor 79 éves veteránja erre a következőket írta:  „Jean Sarkozyt, a papa büszke fiacskáját, aki már az UMP tanácsosa, szinte megtapsolták a robogós cserbenhagyási ügye végén. Az ügyész még a felmentését is kérte! Fontos tudni, hogy a panaszos egy arab! De ez még nem minden. Most jelentette be, hogy mielőtt elveszi feleségül a menyasszonyát, aki zsidó, és a Darty lánc alapítóinak örököse, áttér a zsidó hitre. Sokra fogja vinni az életben a kissrác!”

Az utolsó mondat miatt egy újságíró kollégája, a Nouvel Observateur-ös Claude Askolovitch az RTL rádiójában antiszemitizmussal vádolta meg Sinet-t. Ezután kemény vita bontakozott ki a CH szerkesztőségén belül is.  A lap főszerkesztője végül felszólította Sinet-t, hogy kérjen bocsánatot a Sarkozy famíliától, de ő erre csak annyit mondott: "inkább levágnám a tökömet."

Sient-t ezek után nem sokkal lapátra tette a főszerkesztő, aki nem nyugodott bele ebbe, és munkaügyi pert indított, amit 2012-ben meg is nyert. A Charlie Hebdónak 90 ezer eurót kellett kifizetnie.