Megkerülhetetlen erő lett a Nemzeti Front?

A  franciaországi regionális választások rámutattak arra, hogy komolyan kell venni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontot.

A szakértő az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a jobboldali ellenzéki Nemzeti Front megerősödését azzal magyarázta, hogy a franciák kiábrándultak az eddigi politikai rendszerből, az elmúlt 10-15 év problémáinak - úgy mint a munkanélküliség, a társadalmi feszültségek - nem megfelelő kezelése most "visszaüt".

A Nemzeti Front szavazóinak például negyven százaléka mondta azt, hogy a munkanélküliség és a gazdasági problémák motiválják abban, hogy a pártra szavazzon.

Hozzátette, úgy tűnik, hogy az eddig kétosztatú politikai rendszer háromosztatúvá válik Franciaországban. Annak az oka, hogy a Nemzeti Frontnak mégsem sikerült egyetlen régióban sem győznie, többek között az lehet, hogy Le Pen pártjának nem voltak tartalék szavazói, a támogatók nagy részét már mozgósították az első fordulóban. Ezzel szemben a másik két pártra szavazók vasárnap nagyobb arányban vettek részt a választásokon - mondta.

Egy körzetben sem tudott győzni a Nemzeti Front

Közvélemény-kutató intézetek exit-poll felméréseinek egybehangzó eredményei szerint a 13 régióból egyben sem sikerült győznie a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában.

A pártelnök unokahúga, a Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista a déli Provence-Alpes-Cote d'Azurön 45,5 százalékos eredménnyel alulmaradt a konzervatív ellenzék által indított Christian Estrosi nizzai polgármesterrel szemben, aki a felmérések szerint a voksoknak mintegy 54,5 százalékát szerezte meg. Mindkét térségben jóval többen szavaztak, mint a múlt vasárnapi, első választási fordulóban, az exit-poll jelentések mintegy 61 százalékos részvételről számolnak be.

A Nemzeti Front múlt vasárnapi előretörését követően a kormányzó szocialisták bejelentették, hogy visszavonják jelöltjeiket azokban a régiókban, ahol Nicolas Sarkozy pártja a második helyen végzett a Nemzeti Front mögött, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét a második fordulóban. Egyben arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak a Köztársaságiak jelöltjeire.

A kelet-franciaországi térségben, ahol a szocialisták jelöltje nem lépett vissza, Philippe Ricert, Sarkozy pártjának jelöltje a voksok mintegy 48,4 százalékával végzett az első helyen, míg Marine Le Pen jobbkeze, Florian Philippot a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg. Manuel Valls francia miniszterelnök kijelentette, hogy bár a Nemzeti Frontnak nem sikerült egyetlen régióban sem győzni, a szélsőjobboldal veszélye messze nem múlt el Franciaországban. Úgy fogalmazott, hogy nincs ok megkönnyebbülésre, örömmámorra, a bevándorlásellenes Nemzeti Front magas eredményei arra kényszerítik a kormányt, hogy figyeljen oda.

Nicolas Sarkozy arra figyelmeztetett, hogy a Nemzeti Front mostani veresége nem feledtetheti az első forduló keserű tapasztalatát. A volt államfő egységre szólította fel a jobboldalt, valamint arra, hogy továbbra is "utasítsanak el minden kompromisszumot szélsőséges pártokkal". A vereség dacára Marine Le Pen harciasan nyilatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy a 2010-es regionális választásokhoz képest a párt megháromszorozta tanácstagjainak számát. "Semmi nem állíthat meg bennünket" - mondta a pártvezető híveinek hangos tetszésnyilvánítása közepette az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen , hozzátéve, hogy előretörésük "lerántotta a leplet a francia politikai rendszer alapját képező hazugságról".

Az ország összes régiójából késő este várhatóak hivatalos eredmények. A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választotta meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal. A múlt vasárnapi első fordulóban a Nemzeti Front a 13 régióból hatban végzett az élen, országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg.