Megkezdődött a kettős választás Iránban

A reformerek és a konzervatívok egyaránt a választási részvételre buzdították az embereket.

A választás tétje az, hogy mekkora befolyásra sikerült szert tenniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a hatalmon lévő keményvonalas konzervatívokkal szemben. Helyzetüket az is nehezíti, hogy az iszlám köztársaság államberendezkedése szerint a jelölteket az Őrzők Tanácsának kell jóvá hagynia.

A testület feladata elvben az, hogy alkotmányos és vallási szempontból szentesítse a jelöltek indulását, megállapítva, hogy megfelelnek-e az iszlám előírásainak. Az Őrzők Tanácsa, akárcsak korábban, most is jelentősen megrostálta a reformer jelölteket, többségüket kizárta a választásról.

A teheráni törvényhozás 290 képviselőjét választják meg pénteken. A parlamentnek - amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenej ajatolláhé a végső szó - az ország külpolitikájára korlátozott a befolyása. Ha viszont a reformerek jelentős befolyásra tesznek szert a parlamentben, az megerősítheti Róháni elnök politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenej utóda, az iszlám köztársaság következő legfőbb vallási és politikai vezetője.

A reformerek és a konzervatívok egyaránt a választási részvételre buzdították az embereket.

"A nagy részvétel kiábrándítja majd ellenségeinket" - nyilatkozott Hamenej miután leadta szavazatát.

A nagyjából 53 ezer szavazóhelyiség helyi idő szerint reggel 8 órakor nyitott, és a szabályok szerint 18 órakor (magyar idő szerint 15.30-kor) zár majd.

Az első eredmények ezután 24 órán belül várhatók.