Megkezdődött az aláírásgyűjtés a hevesi cigánysátor ügyében

A fideszes városvezetés mindent elkövetett annak érdekében, hogy elszabotálja a jobbikos kezdeményezést. Az első gyűjtési napon azonban már több mint 1300-an írták alá, hogy a hevesi képviselő-testület vonja vissza a Roma Kulturális Központ létrehozásáról szóló döntését, vagy írjon ki népszavazást az ügyben. A helyi Jobbik szerint a kulturális központ helyett inkább munkahelyteremtésre lenne szükség a településen.

A Jobbik a következő kérdésről szeretne Hevesen népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Multifunkcionális Nemzetiségi - Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ kialakítására vonatkozó 58/2014. (IV. 24'.) önkormányzati határozatát visszavonja?"

Újabb fordulat az ügyben, hogy a hevesi városvezetés a Roma Kulturális Központ számára újítaná fel a Kiskörei Ifjúsági Tábort. Erre a Jobbik hevesi önkormányzati képviselője, Kis Tamás hívta fel a figyelmet a március 26-i képviselő-testületi ülésen. A közbeszerzési tervben bukkant rá, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Kiskörei Ifjúsági Tábor felújítására - Kulturális központ és a Kiskörei Ifjúsági Tábor építésével kapcsolatos munkák címén - 194 millió forintot szánnak. Kis Tamás szerint a kisköreiek semmit sem tudnak arról, hogy a cigányok táboroztatásával dobnák fel a Tisza-tó idegenforgalmát. Sveiczer Sándor Péter fideszes polgármester fikciónak nevezte a jobbikos képviselő aggályait. Kis Tamás azonban az Alfahírnek azt nyilatkozta, úgy tudja, hogy a cigánysátor projektjét áttervezte a városvezetés: „az építendő Roma Kulturális Központ némileg kisebb lesz, s a megmaradó pénzből Street Fitness Park készül a központ mellett a kikapcsolódni vágyó cigányok számára, illetve megépül a kiskörei létesítmény is.” A jobbikos képviselő azt is elmondta: már a hevesi cigányok közül is többen aláírták az ívüket, mert ők is azon a véleményen vannak, hogy a település jövője szempontjából a munkanélküliség felszámolása, és új munkahelyek teremtése lenne a legfontosabb megoldandó probléma.