Megkönnyebbülhet Miskolc: hatvan cigány család vándorolna Kanadába

Ami jó hír Miskolcnak, rossz hír Kanadának: hatvan cigánycsalád vette célba az országot.

Vargát nemcsak az antirasszista világnap dobta fel ennyire, hanem az a híresztelés is, hogy Kanadában egyre több cigány menedékkérelmét bírálják el pozitívan.

Jó hír a miskolciaknak: az elmúlt két hónapban körülbelül 60 család jelezte a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy Kanadába menne - értesült a minap.hu.

Azt egyelőre nem tudja a nemzetiségi önkormányzat, hogy hányan mentek ki, de egyre több cigány menedékkérelmét bírálják el pozitívan. A menekülteknek azonban bizonyítaniuk kell, hogy van mitől félniük - húzták alá.

Bár az valószínűleg menni fog, ezt látszik alátámasztani az említett Varga története is, aki mint mondta, csak azért nem megy ki megint az észak-amerikai országba,  mert nincs pénze. Ezek szerint korábban volt, korábban kapott; a kérdés, kitől és miért?

Felvetésünkre Váradi Gábor, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének nyilatkozatából lelhetünk válaszra:

a legszörnyűbb az, hogy ma nem a saját politikai ideológiájukat valósítják meg a pártok, hanem egy szélsőséges ideológiát kezdenek el megvalósítani, amely sajnos nem fog jóra vezetni. Nem egészséges, és azt gondolom, ez az elsődleges oka, hogy Miskolcot sokan elhagyják és kivándorolnak.

Klasszikus szöveg, csak nem szabad elfelejteni a bemagolt szavakat a hosszú út során, mert azért Kanada távolabb van, mint a védtelen öregek által lakott kelet-magyarországi falvak.

Pedig ha türelmesebbek lennének...

Ahogy korábban írtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által társadalmi vitára bocsátott, a telepszerű lakhatás kezeléséről szóló kiadvány szerint 2014 és 2020 között mintegy 20 milliárd forintot szánnak arra, hogy a lelakott, tönkretett cigányputrikat felújítsák vagy lerombolják, a lakókat pedig új helyre költöztessék.

Igaz, ez a Jobbik szerint kidobott pénz. A problémák súlyosságát tovább növeli, a mélyigénytelenségből érkező családokat nem illette, és továbbra sem illetné fenntartási kötelezettség, magyarán, ha pár nap alatt szétbontották a frissen felújított ingatlanokat (például elégették a parkettát, eladták a vasszerelvényeket), annak semmilyen következménye nem lett, és nem lenne a jövőben sem.

Na de majd Kanadában máshogy viselkednek, mert az egy más világ.

Színház az egész világ, és színészek benne a miskolci "menekültek"

Ha a "menekültek" magaviselete is olyan jó lenne, mint a színi képességük, Miskolcon nem lennének együttélési problémák - jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik miskolci elnöke azzal kapcsolatban, hogy a borsodi várost hatvan cigány család készül elhagyni.

Kérdésünkre elárulta, hogy az érintett családok, nem először vendégszerepelnek Kanadában: 2011-2012-ben azt vitték színre, hogy Miskolcon a Jobbik üldözi őket. Bár az előadást Kanada bőkezű segélyezéssel honorálta, hamar rájöttek: jobb a rend megőrzése, mint a miskolci "színészek" játéka. A tengeren túli ország megtapasztalva, mit is jelent a "menekültekkel" való együttélés, radikálisan megváltoztatta bevándorlási törvényét, így hazazsuppolta a cigányokat, akik annak ellenére Miskolcon kötöttek ki, hogy Kriza Ákos polgármester megígérte: Kanada nem küldheti vissza városunkba az innen elmenteket - tette hozzá.

Jakab Péter felhívta a figyelmet, hogy a történet most némileg eltér a megszokottól, most a kitelepítés az indok., ami viszont nincs Miskolcon, és ezt a szereplők is tudják, hiszen a telepfelszámolás során a kiilleszkedett személyek vagy a Fidesztől kapnak csereingatlant, vagy a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik a lakhatásukról. Itt, Miskolcon.

Ma még Kanada nézi az újabb előadást és bőkezűen honorálja azt,  idő kérdése azonban, és ismét rá fognak jönni, jobb a rend és a béke megőrzése, mint a cigányok vendégjátéka. Reményeink szerint Miskolcon akkor már olyan városvezetés lesz, amely nem önkormányzati lakással, segéllyel és felzárkóztató programokkal várja a visszatérni szándékozókat, hanem olyan hatósági környezettel, melynek eredményeként két lehetőségük lesz: vagy beállnak a sorba, vagy nagyon hosszú turnéra indulhatnak oda, ahol még beveszik a "drámájukat" - figyelmeztetett a nemzeti párt politikusa.