Meglincseltek egy nőt, halálra ítélték őket

A perben, amely szombaton kezdődött a kabuli első fokú bíróságon, nyolc további férfit 16 évi börtönbüntetésre ítéltek, 18 ellen pedig ejtették a vádakat.

Az elítéltek között van egy önjelölt vallási személy, aki egy mecset közelében árult amuletteket, s az ítélet szerint ő biztatta fel a tömeget a brutális erőszakcselekményre. Március 19-én a 27 éves, Farhunda nevű nőt Kabul központjában megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd a folyóba dobták.

A következő kedden ezrek vonultak az utcára Kabulban - férfiak és nők minden korosztályból -, igazságszolgáltatást követelve az asszonynak.

Tizenkilenc rendőr sorsáról vasárnap döntenek. Közösségi oldalakra feltett videofelvétel tanúsága szerint a helyszínen lévő rendőrök nem akadályozták meg a férfiak csoportja által elkövetett gyilkosságot.

Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyen, az iszlámnak nem megfelelő dolgokra a pénzüket. Farhunda egyébként vallástudós volt, tanulmányait éppen befejezte, és tanárnak akart állni.