Meglőtték Robert Ficót a kormányülése után

Meglőtték Robert Ficót a kormányülése után

Miután eldördültek a lövések, a regnáló szlovák miniszterelnököt kórházba kellett szállítani.

Meglőtték Robert Fico miniszterelnököt a szlovák kormány handlovái (nyitrabányai) kihelyezett ülése után, kórházba szállították – számol be a Napunk.sk (Denník N) felvidéki portál a szerdai merényletkísérletről.

A helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment.

A friss beszámoló szerint a Denník N riportere, Daniel Vražda a helyszínen volt,

az incidenst ugyan nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni. Látta viszont azt, ahogy a mentősök felvették a földről a kormányfőt, autóba tették és elszállították.

Azt is hozzátették, hogy a helyszínen tartózkodó tanúk szerint Fico az őt üdvözlő emberek közé sétált, amikor a lövések eldördültek,

a miniszterelnök pedig ezek után a földre esett.

Az 59 éves politikus feltételezett támadóját a rendőrök elfogták és lefegyverezték, majd a környéket körbeszalagozták és kiürítették. A testőrök mindemellett gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról – írta a szlovákiai lap.

A BBC helyi sajtóértesülésekre hivatkozva szintén megerősítette, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnököt meglőtték és megsebesítették, ők úgy foglamaznak, Handlova város kulturális közösségi központja előtt.

Frissítés:

Azóta, délután fél 4-kor az X-ként ismert Twitteren videót is közzétettek az incidenst követő pillanatokról, és arról is, ahogy betuszkolják a hivatali autójába a meglőtt Ficót.

Az MTI az Új Szó magyar nyelvű hírportál nyomán azt írja, hogy három-négy lövés érte a kormányfőt; a Plus7Dní híroldal információi szerint pedig

Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Később a DenníkN információiból kiderült, hogy az elkövető egy Léván élő, 71 éves szlovák író, Juraj Cintula, aki korábban egyébként éveken keresztül biztonsági őrként dolgozott. A késő esti órákra a meglőtt Fico átvészelte a műtétet, és állítólag már túl van az életveszélyen.

Szlovákiában az előre megfontolt emberölési kísérletért nagyon súlyos büntetés jár, így Cintula 25 évet, vagy életfogytiglant is kaphat.

(Címlapkép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/AP/Petr David Josek)