Megnéztük: romokban a milliárdokat érő OPNI

Lipótmezőt az MSZP-SZDSZ 2007-ben bezárta, a műemlék épületek azóta az összeomlás szélén állnak.

Bedeszkázott ajtók, omladozó vakolat, leszakadó tetők – ez jellemzi ma azokat az épületeket, melyek valaha az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) otthonát jelentették.
 
A Hűvösvölgyi úti 40 hektáros területen elfekvő, nagyjából 8 milliárd forintot érő vagyon az intézet bezárása óta csupán vegetál, a műemléki védelem alatt álló csodálatos épületek vandálok, szektások és hajléktalanok célpontjává váltak. Sokat elárul a helyzetről, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) már arra sem ad engedélyt, hogy az épületekbe beléphessünk, ugyanis az egészet életveszélyessé nyilvánították. Jelenleg „tűzoltás” zajlik, a tetőkön bádogosok küzdenek a beázások ellen, és mint megtudtuk, egy tavalyi baleset óta nem engednek be senkit az épületekbe, amikor egy munkás alatt lényegében leszakadt az egyik födém.
 
 
Az óriási területet a mai napig gondozzák, például gazt irtanak, és a betörők ellen védekeznek, de külön őrzés is működik. Erre szükség is van, helyszíni kísérőnk szerint ugyanis előfordul, hogy hajléktalanok költöznek be egy-egy épületbe, de sátánistákkal is találkoztak már. A régi boncteremben (igen, ilyen is volt, hiszen itt teljes körű orvosi kezelés folyt) pár évvel ezelőtt fülön csíptek egy társaságot, akik valószínűleg szellemet akartak idézni. Egy 13 éves lányt kaptak el közülük, és a betört ablak nyomait, ahol bemásztak, a mai napig látni lehet.
 
 
Van olyan is, hogy egykori betegek érkeznek az OPNI-ba. Azt mesélték, tavaly egy győri házaspár papírokkal érkezve állt meg a portánál, és mondták, melyik orvoshoz, melyik részlegbe jöttek. A férjet korábban itt kezelték, de arról valahogy nem hallottak, hogy már hét éve bezárták az intézményt. Ám olyanok is előfordulnak, akik beszöknek, és nem idegen nekik a táj: az ő nyomaikat, például a „Mengele” vagy „megölnek minket” falfirkákat több helyen fel lehet fedezni. A többségében összekapcsolt épületegyüttes olyan labirintust alkot, melyben egy idegen hamar elveszne. Karbantartó kísérőnk azt mondta, 8 hónap alatt talán a helyiségek 70 százalékát tudták megnézni, olyan sok van. Ez nem is csoda, hiszen az OPNI fénykorában, teltház esetén akár 900 kezeltet is fogadni tudott.
 
A bezárással kapcsolatban megkerestük Gyöngyösi Mártont, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, mint illetékes budapesti választókerületi elnököt. A politikus az Alfahírnek elmondta: az elmúlt években többször is hallhattuk, hogy pszichiátriai kezelésre szoruló betegek követtek el súlyos, életellenes bűncselekményeket. Ezek az esetek is alátámasztják azt, hogy a társadalomnak mekkora gondot okoz az OPNI 2007-ben történt bezárása még napjainkban is annak ellenére, hogy 2013-ban felállították az Országos Pszichiátriai- és Addiktológiai Intézetet. Kijelenthetjük tehát, hogy a balliberális kormányok utcára engedték a pszichiátriai betegeket, a Fidesz pedig otthagyta őket.
 
 
A Lipótmező nem csupán egy pszichiátriai betegeket őrző intézmény volt: saját mentőállomással, szervizzel, laboratóriummal, mosodával, nyomdával, kazánházzal, szolgálati lakásokkal és házakkal, illetve egyéb foglalkoztató-épületekkel rendelkezett, a kórházi ellátást biztosító infrastruktúrán kívül. A betegek gyönyörű, nyitott és zárt kertekben pihenhettek, zöld környezetben, mialatt világszínvonalú ellátásban részesülhettek.
 
De ez már a múlté. Az OPNI kastélyszerű főépületét, az Erzsébet királynéról elnevezett Sissy-házát és a számtalan más kiszolgálóépületét jelentős befektetéssel lehetne felújítani, és ez olyan terhet jelent, amit jó eséllyel még sokáig fognak a kormányok egymásra tologatni. A probléma, hogy közben örökre elpusztul egy 1868-ban épült, csodálatos műemléképület-együttes.