Megölték a Boko Haram 200 harcosát

A nigeri hadsereg szóvivője beszámolt arról, hogy a tíz nappal ezelőtt indított szárazföldi és légi offenzíva keretében összesen 228 Boko Haram-tagot öltek meg, emellett páncélosokat, autókat és motorkerékpárokat semmisítettek meg.

A tájékoztatás szerint a nigeri biztonsági erők egy tagja meghalt, nyolc pedig megsebesült a harcokban.

A terrorista csoport szerdán támadást indított az északkeleti Gamboru város ellen, a rajtaütésben tizenegy embert gyilkoltak meg - jelentette az AFP francia hírügynökség. A szervezet több száz tagja azután támadta meg a várost, hogy a csádi erők kivonultak onnan.

A radikális iszlamista csoport az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt az afrikai országban. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin azonban február elején offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására. A hadjárat eddig meglehetősen eredményesnek tűnik, a hét végén a Borno államban található Bamát is sikerült visszafoglalni a szervezettől.

A saría (iszlám jog) radikális (félre)értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.