Mégsem jön Erdogan Szigetvárra

A török államfő szeptember 7-én a szigetvári ostrom 450. évfordulójára érkezett volna a bajai városba.

A lap a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatkozik, amelynek tájékoztatása szerint a napokban erősítették meg hivatalosan is, hogy Erdogan látogatása elmarad.

A török államfő szeptember 7-én a szigetvári ostrom 450. évfordulójára érkezett volna a bajai városba, ahol a horvát államfő Kolinda Grabar-Kitaroviccsal főhajtással tisztelgett volna a frissen elkészült Zrínyi-emlékműnél.

A Bors szerint azonban Erdogan távolmaradás nem jelenti azt, hogy nem lesz török delegáció az évfordulón, de erről még nem kapott jelzést a minisztérium.

A lap idézi, hogy korábban a Jobbik üdvözölte Erdogan látogatásának hírét.

„Az évek óta tervezett látogatás célja egy közös történelmi emlékezés. Nem aktuálpolitikáról, hanem az adott államok és népek közötti baráti viszonyról szól, amit a Jobbik is fontosnak tekint” – írta korábbi közleményében a Jobbik.

Az Alfahír levélben kért megerősítést a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, illetve arra voltunk kiváncsiak, hogy milyen indoklással mondták le a törökök Erdogan látogatását. Ugyanazt a választ kaptuk, mint a Bors:

"A török fél a napokban erősítette meg hivatalosan, hogy a török államfő nem tud eleget tenni Áder János köztársasági elnök meghívásának és részt venni a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő szigetvári megemlékezésen. A török fél a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül egyelőre nem jelezte más magas rangú török személy részvételét az eseményen."