Mégsem tiltakoznak a tanárok tanítási időn kívül

A Pedagógusok Szakszervezete ugyanis visszavonta a nagy derültséget kiváltó, március 30. délutánjára vonatkozó kezdeményezését.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után (vagyis tökéletesen feleslegesen - a szerk.) fejezzék ki  véleményüket a köznevelés helyzetéről - jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Lépésüket azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat, hiszen a Tanítanék mozgalom várhatóan akciót hirdet aznap reggelre.

Galló Istvánné azt mondta: a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és nem mondtak le a sztrájk megszervezéséről sem, ha nem sikerül megállapodni.
   
A sztrájkbizottság 25 pontos követeléséről folynak a tárgyalások, és ezeken szó volt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről is, de nem tudják, "miért szaladtak előre" - közölte. Hozzátette: nem egy Klik lesz, hanem nagyon sok kis Klik, és az intézmények szervezeti és szakmai önállóságának biztosítását továbbra sem látják.
 
Mint ismert, a szakszervezet korábban azon az állásponton volt, hogy a köznevelés intézményeiben a legfontosabb szempont a gyermekek, tanulók felügyeletéről való gondoskodás, amely jelen helyzetben meg kell, hogy előzze a véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlását is.
 
Ezért a szakszervezet azt javasolta, hogy e véleménynyilvánításra munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor, és a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül.
 
A Klik megmaradásáról, átalakulásáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.