A lakosság közel fele nem rendelkezik semmilyen megtakarítással

A lakosság közel fele nem rendelkezik semmilyen megtakarítással

A megtakarítással nem rendelkezdők aránya egy év alatt 9 százalékponttal emelkedett, és elérte a 40 százalékot, a könnyen pénzzé tehető értéktárgyak pedig előtérbe kerültek

- állapította meg a BÁV Zálog áprilisi országos reprezentatív kutatása, amelynek eredményéről kedden tájékoztatták az MTI-t.

A legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek. A megkérdezettek közel 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket, 10-ből 8 válaszadónál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét.

Míg tavaly például a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt. 2022-ben sokan inkább újratervezik a költéseiket, és elhalasztják a nem létfontosságú kiadásaikat, például a nyaralást.

A felmérés szerint átrendeződött a megtakarítási formák népszerűsége:

a bankbetétet választók aránya 9 százalékponttal 20 százalék alá csökkent, az államkötvények és részvények kedveltsége egy év alatt megfeleződött. Abban nincs változás, hogy a válaszadók egyharmada tartja spórolt pénzét készpénzben

A zálogpiaci társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az értéktárgyak rendkívül népszerűek; a válaszadók 19 százaléka rendelkezik adott esetben pénzzé tehető ékszerrel, nagy értékű karórával, műtárggyal vagy például az egyre népszerűbb befektetési célú aranytömbbel.

Az 500 ezer forint alatti kölcsön felvételét tervezők 28 százaléka zálogkölcsön felvételében is gondolkodik

- közölte Dandé Imre, a BÁV Zálog üzletágigazgatója.

(MTI)