Mérséklődött a világ túlfogyasztása

Mérséklődött a világ túlfogyasztása

A túlfogyasztás világnapja egy olyan szimbolikus dátum, ami azt jelképezi, hogy az év kezdetétől fogva augusztus 22-ig éltük fel a bolygó azon erőforrásait, amik egy évben megújulni képesek. Innentől kezdve a Föld elraktározott erőforrásaihoz nyúlunk.

A dátum tavalyhoz képest három héttel kitolódott, nyilatkozta Harmat Ádám, éghajlatváltozás és energia programvezető, az ATV Start műsorának. Ezt a koronavírus miatti korlátozásoknak és az ezzel kapcsolatos gazdasági válságnak köszönhetjük, szóval pezsgőt még nem érdemes bontani amiatt, hogy az emberiség megtanulta volna beosztani a rendelkezésére álló erőforrásokat. Vagyis a dátum előreugrik majd, amint a gazdaság ismét talpra áll.

A Harmat szerint a gazdaságélénkítő programok a 2008-as hasonló próbálkozásokkal ellentétben most könnyebb a helyzet, mivel az utóbbi tíz évben rengeteget fejlődtek a megújuló energiaforrások, törekvések vannak a klímasemlegességre az EU-n belül.

A mostani 750 milliárd eurós segély csomag kapcsán nagy kérdés, hogy mennyit sikerül belőle klímacélokra fordítani, az iránymutatás alapján ennek az összegnek a 30%-át kellene, de ez még változhat.