Megverte és elrabolta sporttársát az afgán elnök

Az eset egy buzkasi meccsen történt, amelyet Dosztum szűkebb hazájában, az ország északi részén lévő Dzsauzdzsán tartományban rendeztek meg pénteken.

A buzkasi egy hagyományos afgán - sőt, közép-ázsiai – játék. Aki szereti a Rambo filmeket, annak már nagyjából ismerős lehet. A rendkívül kifinomult és civilizált sport lényege, hogy lovasokból álló rivális csapatok egy lefejezett kecskét próbálnak behajítani a másik kapujába. Náluk a lenyakazott kecske nagyjából a labda, más kultúra, mondhatnánk. Szerencsére még nem olimpiai sportág, talán majd a 2024-es, a kormány által pár ezer milliárdért Budapestre álmodott ötkarikás játékokra az lehet.

A megvert és elrabolt játékos Ahmed Iscsi, a Dosztum vezette Dzsunbes párt egyik tagja. A The New York Times értesülése szerint Iscsi bírálta Dosztumot, ez váltotta ki utóbb haragját.

A dpa német hírügynökség az ügyről megkérdezte a dzsauzdzsáni rendőrfőkapitányt, aki azt mondta: az államfői hivatal illetékességébe tartozik az ügy megoldása. A volt hadúr Dosztum az utóbbi időben egyre elégedetlenebb lett az Asraf Gáni elnök vezette egységkormány működésével. Azzal vádolja Gánit, hogy egyre inkább korlátozza az ő hatalmát, és személyét nem veszi komolyan.

A hatalommegosztásra épülő egységkormányban Abdulla Abdulla a miniszterelnök, aki a vitatott eredményű 2014-es elnökválasztáson alulmaradt Gánival szemben. Vasárnap több százan követelték Dosztum háza előtt Sibargan városban Ahmed Iscsi szabadon engedését.