Mélybe fúrt ingatlanmutyi a belvárosban

A Jobbik az ingatlanmutyi mellett a környezetkárosításra is felhívta a figyelmet a József nádor téri mélygarázs ügyében.

Magyarország legnagyobb uzsorása egy Fidesz közeli vállalkozóval összefogott azért, hogy egy újabb, vélhetően mutyigyanús beruházást hajtson végre - mondta Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő Kepli Lajossal és Losonczy Pállal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Lázár János óta tudjuk, hogy Magyarország legnagyobb uzsorása maga Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója, aki - még az MSZP által vezetett - az 5. kerülettel megállapodva, a törvények kijátszásával a közterület (vagyis jelen esetben a József nádor tér) alatti területet megszerezte az OTP Ingatlannak. A szerződésről, és a József nádor téri mutyiról, környezetkárosításról és a szakmaiatlan mélygarázsnak a belváros kellős közepére passzírozásáról itt olvashat bővebben.
[fb_pages_codes:budapest]
Emlékeztetett: tudjuk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint ez már tilos, ahogyan akkoriban is az lett volna, csak éppen még nem lépett hatályba az a bizonyos törvény, ami ezt megakadályozhatta volna. Vagyis ezt a törvények kijátszásával, azt felülírva tehették csak meg - mondta a terület magáncélú felhasználásáról Hegedűs Lorántné.
fgh
A képviselő szerint ráadásul a kivitelező West Hungaria Bau kft., Fidesz közeli vállalkozásként az elmúlt években több mint 50 milliárd forintnyi árbevételre tett szert különböző megbízási és közbeszerzési szerződések alapján, így ők végezhették el többek között a Várkert Bazár sokat vitatott felújítását is - emelte ki a politikus.
 
Emlékeztetett: itt a környéken három további - kihasználatlan - mélygarázs található, így a képviselő gyanúja szerint itt valamifajta pénzmosásról is szó lehet.
 
Egyre nagyobb veszélyben vannak a budapesti zöldterületetek, így például a Városliget a Liget projekt kapcsán, vagy épp itt, a József nádor tér, a mélygarázs következtében - vette át a szót Kepli Lajos.
[fb_pages_codes:econation]
A párt szakpolitikusa szerint a cél az lenne, hogy minél inkább csökkentsük a belváros forgalmi terheltségét, márpedig egy mélygarázs megépítésével még nagyobb forgalmat vonzunk a belvárosba, maga az építkezés ráadásul a város egyik legforgalmasabb pontját is meg fogja bénítani hónapokra. A csökkenő zöldterületek, az egyre nagyobb beépítettség miatt a belváros átszellőzése tovább romlik -  mondta a politikus, aki szerint elegendő számú P+R parkoló építésével a külvárosokban kellene fejleszteni az infrastruktúrát.
yxc
Losonczy Pál, a párt belvárosi képviselője szerint felvetődik a kérdés, hogy a beruházó OTP Ingatlan miért nem tárgyalt a kormánnyal, hogy az itt tíz évvel ezelőtt befektetett pénzét fizessék ki neki, és inkább az előbb említett P+R parkolókba fektetett volna be. Főleg azért, mert sokkal hamarabb meg is térült volna ez a cégnek, mint ez a mélygarázs. Mint belvárosi képviselő és mint itt lakó kicsit soknak érzem a jelenlegi beruházásokat itt a belvárosban: a mélygarázs mellett a Párisi udvar és a Szervita tér rekonstrukciója is elindult. Az itt lakók életét megkeseríti ez, a környezeti ártalomról már nem is beszélve - mondta Losonczy.

A politikusok - a kivágott fák helyére - szerettek volna egy újat  elültetni a téren, ezt azonban a helyi építésvezető nem engedte meg, így a facsemetét az 5. kerületi önkormányzat elé vitték, hogy annak elültetésével hívják fel a figyelmet arra, hogyan is zajlik a belvárosban a környezetkárosítás és szakmaiatlanság.
ghj