Meg sem próbáltak menedékkérelmet beadni a Horgosnál demonstráló migránsok

Kizárólag felnőtt férfiakról van szó, egyelőre csendben demonstrálnak.

Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy péntek délután 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak Belgrádból a magyar határ felé gyalog, közülük 130-an értek el a horgosi határátkelőhöz vasárnap. A bevándorlók vasárnap azt mondták az M1 tudósítójának: azért jönnek, hogy a határzár és a szigorú szabály ellen tiltakozzanak, 3-4 napig akarnak majd éhségsztrájkolni a magyar határnál.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: ahhoz, hogy nem adtak be menedékkérelmet, köze lehet annak is, hogy a határátkelőhelyen egy a migránsok által felállított rend szerint tartanak sorrendet. Eszerint az egyedülálló férfiak csak a családok, idősek, betegek után következnek, és a vasárnap érkezett 130 ember mind egyedülálló férfi.

Civil szervezetek az akció mögött?

Felmerült a gyanú, hogy a megmozdulást a migránsokat segítő civilek szervezték. Ők látják el különböző angol nyelvű feliratokkal és különböző tanácsokkal a migránsokat. Nem ez lenne az első ilyen eset. Még márciusban a macedón–görög határon szervezték meg baloldali aktivisták a menekültek zöldhatáron történő átkelését.

Akkor kétezer migráns hagyta el egyszerre a görög–macedón határon fekvő idomeni sátortábort, és a határkerítést megkerülve macedón területre léptek. Az illegális bevándorlók Vardar egyik mellékágán keresztül jutottak be Macedóniába. Az akció tragédiával végződött, a megáradt folyóba több migráns is belefulladt. Az osztrák Zöldek egyik emberét az eset után letartóztatták a görög–macedón határon.