Boszniai menekülttábort záratna be az EU

Boszniai menekülttábort záratna be az EU

Az északnyugat-boszniai Vucjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte kedden az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja a táborban uralkodó rossz humanitárius körülményekre hivatkozva. A menekülttábor egy korábbi szeméttelep területén található, és nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás.

A vucjaki ideiglenes befogadóközpont azonnali bezárását kértem 

- mondta Johann Sattler, a boszniai EU-delegáció vezetője a Vucjakhoz közeli Bihacban tett látogatása során, ahol Una-Sana kanton hatóságaival találkozott.

Ez a helyiség nem megfelelő és elfogadhatatlan a higiéniai szempontokat tekintve, és még inkább az aknamezők közelsége miatt 

- jelentette ki Sattler a Klix nevű boszniai hírportál szerint.

A Vucjakban tartózkodó menekülteket és migránsokat ellátó helyi vöröskereszt nemrég arra figyelmeztetett, hogy a helyszínen uralkodó körülmények csak romlottak a rossz időjárás beköszöntével.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban tartózkodik a Boszniába érkező csaknem összes menekült, akiknek száma jelenleg mintegy 7000. A kantoni hatóságok októberben a Vucjakban tartózkodó menekültek azonnali áthelyezését kérték a központi boszniai kormánytól. Dragan Mektic védelmi miniszter a múlt kedden jelentette be a vucjaki befogadóközpont bezárását.

Az ENSZ korábban több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat abban a vucjaki táborban uralkodó humanitárius válság, amelyet egy régi szeméttelepen létesítettek, és amelyet aknamezők vesznek körül, valamint nincs sem vezetékes víz, sem áram.

A tavalyi év óta mintegy 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába annak érdekében, hogy onnan megpróbálják elérni a jómódú, nyugat- és közép-európai országokat.

(MTI nyomán)