Mentők napja – hála van, megegyezés még nincs

A bértárgyalások már túlhaladták a végső határidőnek ígért dátumot is. Ma van a mentők napja!

Az elmúlt hetekben zajlott az egészségügyi érdekképviseletek és az Ónodi-Szűcs Zoltán vezette egészségügyi államtitkárság közötti bérfejlesztésről szóló tárgyalássorozat, de egyelőre ez sem hozott kézzel fogható eredményt – tudta meg az Alfahír.

Noha az államtitkár két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, „nagyon közel van a megegyezés” a béremelésekről, végső határidőnek pedig május 9-ét nevezte meg, az Alfahír a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetétől (MOSZ) úgy tudja, továbbra sincs megegyezés.

De közeleg

Érdeklődésünkre a szervezet vezetője, Toma Lajos elmondta: még ezen a héten várható a tárgyalások folytatása, és remélik, ekkor már valóban közel kerülhetnek az álláspontok. Jelezte, hogy az idei költségvetés módosító javaslatát már a tárgyalások eredményeképp hozták meg, a kormány ennek alapján kap felhatalmazást az egészségügyi dolgozók év közbeni bérfejlesztésére. Elmondta: az összeg szerint egyelőre nem ismert bérfejlesztés így már biztos, hogy idén megjelenik.

Pontos számokat legkésőbb a költségvetés végszavazásáig, június 13-ig kell hozni. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár korábban közölte, a jövő évi költségvetésben 85 milliárd forintot terveznek egészségügyi béremelésre fordítani.

Mentők napja

129 évvel ezelőtt dr. Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére, 1887. május 10-én jött létre a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület. 61 évvel később ugyan ezen a napon, azaz 1948. május 10-én alakult meg az Országos Mentőszolgálat, ami azóta is töretlenül szolgálja Magyarország bajba jutott lakosságát.

Ezen a napon adhatunk hálát a mentőknek, akik szolgálatát társadalmi megbecsülés igen, állami már nem feltétlenül övezi.