Merkely Béla szerint november környékére ismét erősödhet a járvány

Merkely Béla szerint november környékére ismét erősödhet a járvány

November környékén ismét megemelkedhetnek az esetszámok - erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla. 

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre - mint amilyet a koronavírus is okoz - jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad.

Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban

- tette hozzá.

Ősszel ez a helyzet megváltozik, mert arra számít, hogy

november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön.

Merkely Béla szerint egy éven belül "egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lehet szükség". Úgy véli, ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot.

Kitért arra is, mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

Mint ismert, csütörtökön tizenhattal, 4279-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs. Ám, több szomszédos országokban, így például Horvátországban, Romániában vagy Ukrajnában is jelentős mértékben növekedett a fertőzöttek száma. 

4279-re emelkedett az itthon igazolt fertőzöttek száma, 300 ezer teszten vagyunk túl

Tizenhattal, 4279-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. A halottak száma változatlanul 595, 3156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 528.

Miután Európa-szerte erősödik a fertőzések száma, hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, szerdától hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Zöld-sárga-piros: érvényesek a beutazási korlátozások

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, szerdától hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

A világon 13 516 656 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 583 430, a gyógyultaké pedig 7 530 731 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint.