15,8 milliárd forint osztalékot vesznek ki Mészárosék a vagyonkezelő cégükből

15,8 milliárd forint osztalékot vesznek ki Mészárosék a vagyonkezelő cégükből

Mészáros Lőrinc cégbirodalmának fő vasútépítő vállalata, az R-Kord Építőipari Kft. tavaly 35,5 milliárd forintos nettó árbevételt ért el - írja a 24.hu a cég beszámolójára hivatkozva. Ehhez kicsivel több mint 4 milliárd forintos adózott eredmény társult, szinte a teljes profitot, kerek 4 milliárdot ki is szed a tulajdonos a cégből, amely a Mészáros Építőipari Holding Zrt., amely részben a Mészáros-családé, részben az Opus Nyrt.-é, utóbbiban részesedésük van Mészároséknak.

A lap szerint ez már a harmadik egymást követő év, amikor kiveszik a cégből a haszon jó részét, az előző évben 5 milliárd, előtte 7,5 milliárd forintot.

A 24.hu azt írja, hogy a Mészáros Építőipari Holding Zrt. működése első teljes évében (2018 tavaszán hozták létre), tavaly rögtön 10,2 milliárd forintos adózott profitot hozott össze, 15,8 milliárd forintot vettek ki osztalékként a cégből. Ez elsőre érthetetlennek tűnhet, de valószínűleg már a 2020-as üzleti tervet is figyelembe vették, amikor a megképződött haszonnál nagyobb összeget vettek ki.

A Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. valamivel több mint 11,8 milliárd forintos adózott profitot hozott, amiből szintén alig hagynak bent a tulajdonosok.