Aprópénz: a bevallott összegnek négyszeresébe került a Mátrai Erőmű megvásárlása Mészárostól

Aprópénz: a bevallott összegnek négyszeresébe került a Mátrai Erőmű megvásárlása Mészárostól

Noha Gulyás Gergely kancelláriaminiszter négy hónappal ezelőtt még azt mondta, 17,4 milliárdot fizettek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműért, Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekű adatigényléséből az derül ki, az ügylet az adófizetőknek valójában 75,14 milliárd forintba került. Minderről a szocialista párt a honlapján számolt be.

A Mátrai Erőmű-mutyi

A Mátrai Erőmű-mutyi avagy hogyan segíti Orbán Viktor kormánya Mészáros Lőrinc érdekeltségeit közpénzből? 2019 végén tett hivatalos bejelentést az állami tulajdonú MVM Zrt. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS Global Nyrt. arról, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. megvásárolja Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 %-os tulajdoni részesedését.

A dokumentumok értelmében a 17,4 milliárdos vételáron felül

  • csaknem 5 milliárd forint tagi hitel visszafizetését,
  • 26,4 milliárd forint tőkeemelést, valamint
  • 26,4 milliárd forint áthidaló hitelkeretet

is a magyar adófizetőknek kell a hátukon elvinniük.

Sajtóhírek szerint a felcsúti oligarcha cégbirodalma az erőmű többségi részvénycsomagjáért 9 milliárd forintot fizethetett. Az Orbán Viktor strómanjaként emlegetett korábbi felcsúti polgármester-gázszerelő nemcsak a vételi és eladási ár közti 8 milliárdot vághatta zsebre, de busás, 11 milliárd forintos osztalékban is részesült.

Feljelentés az erőműmutyi miatt

Feljelentést tesz a Jobbik két politikusa, amiért Mészáros Lőrinc cégének tulajdonát képező erőművet az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a korábbi 9 milliárdos árnál jóval drágábban, 17 milliárd forintért vásárolja meg. Az erőmű közben Mészáros tulajdonlása alatt 11 milliárd forint osztalékot is kifizetett a tulajdonosoknak.