Na, vajon ki kaszálhat nagyot az év végi közbeszerzéseken?

Igen, ő! Több mint 100 milliárdot!

Mészáros Lőrinc és baráti-üzleti köre nemcsak karácsonykor volt sikeres, az újévi malac farkát is sikeresen húzták meg. Mint arról egy hete beszámoltunk, karácsony előtt csaknem 85 milliárd forintnyi közbeszerzést ítéltek oda nekik bajai fejlesztésekre, az M8-as gyorsforgalmi út építésére és az Ebes–Debrecen vasútvonal korszerűsítésére.

Mészáros Lőrincék karácsonya: csaknem 85 milliárdnyi közbeszerzés landolt az ölükben

Három gigatenderen is Mészáros Lőrinc és köre lett a közbeszerzés nyertese. Baján, az M8-as autóút építésén, valamint az Ebes - Debrecen vasútvonal átépítésén is az Orbán Viktor strómanjaként emlegetett felcsúti gázszerelő-polgármester és üzlettársai kaszálhatnak - derül ki az EU-s közbeszerzési értesítő karácsony előtti utolsó számából.

Az év végi utolsó uniós közbeszerzési értesítő Mészárosék hasonló sikereitől hangos. A Zuckerbergnél is okosabb magyar oligarcha és baráti köre négy közbeszerzést elnyert, egyet pedig elbukott. A nyertes közbeszerzések együttes értéke 104,9 milliárd forint.

Vasút-korszerűsítés: 48,9 milliárd

A Mészáros és Mészáros Kft. a győri illetőség Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft.-vel duóban fejlesztheti a Százhalombatta és Ercsi elágazás közötti 15,7 kilométeres szakaszt. A pályarészt óránkénti 120/160 kilométeres sebesség és 225 kN tengelyterhelés elviselésére kell megvalósítani, illetve a százhalombattai állomást is át kell építeni. Mindez erős és büszke ország érzetét keltheti az Olvasóban, az már kevésbé, hogy az eredetileg tervezett 41,6 milliárd forintnál 7 milliárddal lett magasabb a gázszerelő-polgármester cége által adott, végül nyertes ajánlat.

Csatornaépítés: 4,3 milliárd

Az ózdi csatornaberuházást ugyancsak Mészáros Lőrinc cége és a több gazdasági bűncselekménnyel is vádolt baloldali üzletember, Dunai György EuroAszfalt Kft.-je végezheti. Kicsit szomorkodhat is a Forbes-lista 8. és 30. helyezettje, hiszen az előzetesen becsült 4,5 milliárd forint helyett kénytelenek lesznek beérni 200 millióval kevesebbel: a beruházást 4,3 milliárd forintból kell megvalósítaniuk.

M44-es út: 41,4 milliárd

A Viharsarokba vezető gyorsforgalmi út 18 kilométeres szakaszát Mészáros Lőrinc bizalmasának, Szíjj Lászlónak a cége, a Duna Aszfalt kivitelezheti. Felül- és aluljárók, valamint közüzemi vezetékek védelembe helyezése is a feladatok között szerepel. Itt sem sikerült tartani az eredeti árat: a becsült 38,3 milliárdos érték 3,1 milliárd forinttal ugrott meg. Azaz a Kondoros és Békéscsaba közötti, teljesen sík, alföldi tájon futó rész kilométerenként 2,3 milliárd forintba fog kerülni.

Kecskeméti fejlesztések: 10 milliárd

Szintén a Duna Aszfalt örülhetett a Kecskemét városa által kiírt közbeszerzési keretmegállapodás eredményének. Szíjj László cége a Colas Út Zrt.-vel és az Alisca Bau Zrt. valamint a Soltút Kft. által alkotott AS Kecskemét Konzorciummal karöltve építhet utakat, kerékpárutakat, járdákat, térburkolatot stb. a Kiskunság fővárosában. Mindezt röpke 10 milliárddal honorálja a város Mészáros Lőrinc bizalmasának.

Zavar a NER-ben: kikapott Lőrinc!

Az észak- és közép-dunántúli szennyvízelvezetési fejlesztéseket NEM Mészáros Lőrinc cége nyerte meg! A 20 települést érintő közbeszerzést az M-E 2020 Konzorcium elől a Colas Alterra Zrt. vitte el. Az eredetileg 6,7 milliárdra taksált beruházást végül 9 milliárd forintért fogja megvalósítani a cég.