Mexikóban általános gyakorlat az emberek "eltüntetése"

A szervezetek képviselői abból az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót helyi idő szerint kedden, hogy Genfben ülésezik az ENSZ-bizottság, amely az emberek erőszakos eltüntetésének témakörére szakosodott, és napirendjén szerepel a tavaly szeptemberi mexikói diákeltűnések ügye.

"Nem elszigetelt esetről van szó. Ellenkezőleg, Mexikóban humanitárius válság van az eltüntetések miatt, és ezt az állam nem hajlandó elismerni. Az erőszakos eltüntetés általános jelenség, de az állam csökkenteni próbálja a felelősségét" - nyilatkozott Mexikóvárosban az egyik aktivista, Denise González.

Tavaly szeptemberben egyszerre 43 egyetemi hallgatónak veszett nyoma a mexikói Guerrero szövetségi államban. Az ügyben folytatott nyomozás eredményei szerint a fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, majd átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek, akik - állítólag rivális bandát sejtve bennük - minden bizonnyal végeztek foglyaikkal, és a holttesteket elégették.

A mexikói kormány illetékese, Juan Manuel Gómez Robledo Genfben azt mondta, hogy készek eleget tenni az ENSZ-bizottság készülő ajánlásainak. Hivatalos adatok szerint mintegy 23 ezer embert tartanak nyilván eltűntként Mexikóban, de az emberjogi csoportok szerint a kormány listája meglehetősen hiányos.