Mi a büdös franc folyik már itt? Szabadlábon az idős nénit leütő vadállat

"Ilyen ország nincs" 26. évad, 288374778. epizód.

Az eset hatalmas közfelháborodást váltott ki, hiszen azért az még pályaudvar környéki dzsumbujban se nagyon fordult még elő, hogy csak úgy poénból behúzzanak egyet egy idős asszonynak. A Bors megkérdezte a rendőrséget, mi lett a kedden elfogott agresszív vadállat sorsa. A BRFK válasza valami egészen döbbenetes volt. Kálmánunk ugyanis

mindössze két napot töltött rács mögött,

utána ismét ráeresztették a városra. Méghozzá azért, mert - tessék erőst kapaszkodni a képernyőbe/okostelefonba -

„semmilyen kényszerintézkedést

nem tartottak indokoltnak”.

Nem, hogy az előzetest, de még egy nyomorult házi őrizetet, vagy lakhelyelhagyási tilalmat se.

Erre mondta a megboldogult Hofi Géza, hogy

„Érted?

Hát, kurva jó neked, mert én nem.”

Az ilyen megkötéseket ugyanis akkor szokták alkalmazni, ha fennáll a tanúk befolyásolásának, a szökésnek, vagy a bűnismétlésnek a veszélye. Valljuk be, arra valóban kevés esély van, hogy Kálmán megtalálja és megfenyegeti teljesen ismeretlen áldozatát, és még azt is elhiszem a hatóságoknak, hogy alapos mérlegelés után arra jutottak, szökni se próbál majd. De, hogy egy csaknem nyolcvan esztendős nénit l'art pour 'lart leütő mocskos szörnyeteg esetében ne kelljen tartani attól, hogy

ezt bármikor újra megteszi néhány feles, vagy kristály után

– azt a büdös életbe nem magyarázza meg nekem senki.

És, hát ilyenkor tolulnak fel az emberben a kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdések.

  • A feltehetően a galandféregnél valamivel sivárabb lelki világgal, és a makákóét meg sem közelítő intelligenciával bíró elkövető vajon milyen következtetést von le abból, hogy fényes nappal, számtalan ember szeme láttára összever egy nénit, és 2 (kettő) nap után ismét sétálgathat a Körúton?
  • Mit érezhet az az idős asszony, akit egy szembejövő random ogre megtámadott, és erre a magyar igazságszolgáltatás reakciója annyi, hogy menjen Isten hírével, majd pár hónap múlva visszatérünk rá?
  • Mi a büdös francot kell ahhoz elkövetni, hogy valakit legalább az eljárás végéig elzárjanak a társadalomtól?
  • Ha emberünk holnap egy 5 éves gyereket rúg fejbe, vagy egy várandós nőt öklöz gyomron, akkor ki lesz rúgva az az agyhalott ügyész, aki nem kért rá előzetest?
  • Vajon nem lett volna-e célszerűbb az ügyet rendőrségi feljelentés helyett egy vérbő louisanai lincselés formájában megoldani?


Na, most a helyzet az, hogy minél több lesz az előző kérdésekből, annál több ember fejében fog megfogalmazódni ez az utolsó. És egyre valószínűbb, hogy a mondat végén egyszer csak valahol, valakik

pontra cserélik a kérdőjelet.

És azért nem ők lesznek a felelősek, még csak nem is a saját beteg ösztönviláguk hajtotta Kálmánok – hanem azok, akik hagyják őket köztünk járni.