"Mi az európai országok baráti együttműködése pártján állunk"

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt főtitkára bízik Norbert Hofer sikerében, szerinte az FPÖ készen áll a kormányzásra.

A főtitkár szerint nagyon súlyos válságban van a szociáldemokrata SPÖ, és a lemondott Werner Faymann kancellár utódjaként nem tudnak most olyan személyt megnevezni, aki mögé az egész kormánypárt egységesen beállna. "Szakadék van a korlátlan bevándorlást támogató szélsőbaloldali szárny és a pragmatikusok között" – mondta Vilimsky.

A politikus reagált azokra a hírekre is, hogy baloldali, szociáldemokrata szakszervezeti vezetők az Osztrák Szabadságpárt felé való nyitást sürgetik. Vilimsky úgy fogalmazott a Magyar Hírlapnak:

„Gyakorlati változásról azért még nem beszélhetünk. Vannak szakszervezeti vezetők, akik bennünk látják az osztrák munkaerő védelmének biztosítékát”

- mondta a főtitkár, majd hozzátette: olyan érdekképviseletek is vannak azonban a baloldalon, amelyek szóba sem állnának velük.

Harald Vilimsky arról is beszélt a lapnak, hogy most még senki sem tudja, Werner Faymann kancellár lemondása hogyan fogja befolyásolni az elnökválasztást, de bízik az FPÖ elnökjelöltjének, Norbert Hofernek a sikerében, „ő ugyanis stabilitást hozhat Ausztriának”. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy minden valószínűség szerint még 2018 előtt felbomlik a jelenlegi osztrák kormánykoalíció.

„Az FPÖ készen áll a kormányzásra, és az lehet a partnerünk, aki hajlandó részt vállalni a programunk megvalósításában”

- mondta a Magyar Hírlapnak Vilimsky.

Az Osztrák Szabadságpárt főtitkára a magyar menekültkvóta elleni népszavazást helyes útnak nevezte, és leszögezte, támogatják Orbán Viktor migrációs politikáját. Megjegyezte: nem érti, hogy Orbánék miért vannak még mindig az Európai Parlamentben az Európai Néppárt kötelékében, amely felelőtlenül reagál a migrációs válságra. Harald Vilimsky szerint Európa politikai jövőjét a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Fronttal közös Nemzetek és Szabadság Európája jelentheti.

„Mi az európai országok baráti együttműködése, nem pedig a brüsszeli központosítás pártján állunk”

- tette hozzá az Osztrák Szabadságpárt főtitkára.