A katonai puccs után az egész internetet lekapcsolták Mianmarban

A katonai puccs után az egész internetet lekapcsolták Mianmarban

A mianmari junta az egész internetet kikapcsolta szombaton az országban, míg előző nap még csak a közösségi médiát nem lehetett használni. Újabb, több ezres tüntetés volt napközben a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért.

Estére Rangunban fesztiváli hangulat alakult ki. Egy többezer fős tömeg tartott a városháza pompás épülete felé, amelyben a városi önkormányzat székel. Az emberek énekeltek táncoltak, kürtöltek. Sok autós is szinte folyamatosan nyomta a dudát a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Az internetes és mobilszolgáltatók utasítást kaptak csütörtökön a puccsista kormánytól, hogy blokkolják a Facebookot, majd pénteken hogy a Twittert és az Instagramot is, "további rendelkezésig". Ennek ellenére a virtuális magánhálózatokon meg tudtak szerveződni az újabb tüntetések,

ezért a katonai vezetés az egész internetet - a vezetékes és a mobilhálózatot is - lezárta az országban a NetBlocks Internet Observatory nevű megfigyelőcsoport szerint.

A Facebook közölte szombaton, hogy aggasztó az internet - ezen belül a közösségi médiumok - teljes zárlata, mert a mianmariaknak most "nagy szüksége van arra, hogy kapcsolatba tudjanak lépni hozzátartozóikkal". Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala is felszólította a junta vezetőit, hogy állítsák helyre a kommunikációs szolgáltatásokat, mert az embereknek joguk van a szólásszabadsághoz és információk megismeréséhez.

A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A hatóságok szombaton őrizetbe vették Sean Turnell ausztrál közgazdászt, Aung Szan Szú Kjí gazdasági tanácsadóját. Turnell a Reuters-nek küldött üzenetében ezt megerősítette, de nem tudja megmondani, hogy mivel vádolják. Közölte, hogy jól van, és nem követett el semmilyen bűncselekményt.

A hírügynökség szerint a február elsején végrehajtott katonai puccs óta Turnell az első ismert külföldi, akivel szemben intézkedtek a hatóságok. Az ausztrál külügyminisztérium ugyanakkor nevek említése nélkül szombaton közleményt adott ki, amelyben mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ausztrál és más külföldi állampolgárokat tartóztatnak le önkényesen Mianmarban.