Újra százezrek vonultak utcára országszerte Mianmarban, páncélos katonai járművek tűntek fel Rangun utcáin

Újra százezrek vonultak utcára országszerte Mianmarban, páncélos katonai járművek tűntek fel Rangun utcáin

A kilencedik napja tartó folyamatos tiltakozások részeként ismét százezrek vonultak az utcákra vasárnap országszerte Mianmarban, hogy a február 1-jén végrehajtott katonai hatalomátvétel ellen tiltakozzanak - számolt be róla az MTI.

Vasárnap napszállta környékén a puccs óta első alkalommal jelentek meg páncélos katonai járművek az előző főváros, az ország gazdasági központja, Rangun utcáin. Az amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgároknak, hogy ne menjenek sehova, húzódjanak biztonságba.

A helyi sajtó szerint az ország északi részén a katonaság lövéseket adott le, hogy feloszlassa a tiltakozó tömeget. Azt a 74 Media nevű híroldal nem tudta megerősíteni, hogy éles lőszerrel lőttek a katonák a tömegre vagy gumilövedékkel. A 74 Media szerint a tiltakozásról tudósító öt újságírót őrizetbe vették a biztonsági erők. Nyugati országok mianmari nagykövetségei nem sokkal később felszólították a hadsereget, hogy ne alkalmazzon erőszakot.

"Felszólítjuk a biztonsági erőket, hogy ne folyamodjanak erőszakhoz a tiltakozókkal és civilekkel szemben, akik legitim kormányuk megbuktatása ellen tiltakoznak"

- tette közzé közös közleményét a Twitteren az Egyesült Államok, Kanada és több európai uniós ország mianmari nagykövetsége.

A katonaság közben azzal küzd, hogy az egészégügy után egyre több szektorban terjed a polgári engedetlenség, amellyel a résztvevők a puccs ellen tiltakoznak. A helyi média szerint az ország egyes részein leálltak a vonatok, és több erőműben feldühödött tömeg fogadta az odavezényelt katonákat. A junta arra utasította a közalkalmazottakat, hogy vegyék fel a munkát, máskülönben az engedetlenségnek következményei lesznek.

Éjjelente tömegesen hurcolják el az embereket, és szombaton a katonaság széles jogkörökkel ruházta fel magát, hogy embereket vehessen őrizetbe és magánlakásokat kutathasson át.

Miután a junta bejelentette, hogy 23 ezer foglyot engednek szabadon a börtönökből, sokan attól tartanak, hogy megugrik a bűnözés. Tin Myint ranguni lakos a Reuters hírügynökségnek elmesélte: attól tartanak, hogy a katonaság így akar erőszakot szítani, s felidézte, hogy az 1988-as demokráciapárti megmozdulások idején is azzal vádolták a hadsereget, hogy bűnözőket szabadított a lakosságra, majd az erőszak elharapódzásával indokolta hatalma megerősítését.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban.