Miattuk nem alszunk ma sem - Hosszú, Cseh és Kenderesi is éremért úszhat

Van miért éjszakáznunk!

Viszont azt hisszük, ezért a kis kellemetlenségért bőven kárpótoltak bennünket azok az élmények, melyekkel úszóink ajándékoztak meg bennünket - akár a két fantasztikus aranyérmet szerző Hosszú Katinkára gondolunk, vagy a 400 gyorson 4. helyen célba érő Kapás Boglárkára.

A szerda hajnal is izgalmasnak ígérkezik, 200 pillangón Cseh László és Kenderesi Tamás, 200 vegyesen pedig Hosszú Katinka bővítheti újabb darabokkal a magyar csapat éremkollekcióját.

Magyar vagyok, nem turista

Először a férfi 200 méteres pillangóúszás fináléjára kerül sor, erről itt írtunk korábban részletesen, csakhogy azóta bejelentkezett egy új trónkövetelő, bizonyos Kenderesi Tamás. Nem is akárhogyan, a 19 éves srác, nem csak úgy diszkréten bekopogott, hogy hé, én is itt vagyok, hanem az előfutamban és az elődöntőben nyújtott teljesítményével jelképesen beszakította az uszodaajtót, jelezve, hogy nem turistáskodni jött Brazíliába.

Igaz, azért ma készített egy közös fotót példaképével, Phelpsszel, és korábban az MTI-nek azt is elmondta, szeretné, ha a tőle származó -

„The more you dream, the more you achieve”, azaz „Minél nagyobbat álmodsz, annál többet érsz el”;

- idézetet az amerikai zseni leírná neki egy papírra, hogy később feltetováltathassa.

De a medencében - tisztelet és rajongás ide vagy oda - a magyar fiú bizony kétszer is megverte bálványát, és végül a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléra. 1:53:96-os eredménye egyéni csúcs, mögötte Phelps 1:54:12-vel, a 3. Cseh pedig 1:55:18-cal csapott célba. Phelps idén ennyire gyorsan még nem úszott, Cseh Lászlónak viszont van egy 1:52:91-es ideje ebből az évből.

Ettől függetlenül persze még mindig Phelps, Cseh és Le Clos tekinthető a szám fő esélyesének, de az is egyértelmű, hogy Kenderesi képes lehet megszorongatni, vagy akár megverni a nála jóval rutinosabb favoritokat.

Nem véletlen

A fiatal magyar úszó ugyan egyelőre kevésbé ismert a széles közvélemény előtt, aki azonban közelebbről követi a sportágat, az felfigyelhetett már Kenderesi tehetségére. A 200 pillangó specialistája, kétszeres magyar bajnok (2014, 2015), ifjúsági olimpiai bajnok (2014), ifjúsági Eb-győztes, a felnőttek közt pedig a 2016-os londoni Eb-ről van egy bronzérme a számban. A 2015-ös vb-t mononukleózis miatt volt kénytelen kihagyni, tavaly decemberben pedig térdszalag-szakadást szenvedett, ezek tükrében már-már hősies, amit idén láthattunk tőle eddig.

 

Akármi is legyen hajnalban a végeredmény, annyi bizonyos, Kenderesi Tamásra a jövőben is érdemes lesz figyelni, mert könnyen lehet, hogy a nem is olyan távoli jövő nagy magyar úszócsillagát ismerhettük meg most személyében.

Iron lady

4:29-től a 400 vegyesen bődületes világcsúccsal, 100 háton pedig minden idők második legjobb idejével aranyérmes Hosszú Katinka áll rajthoz 200 méteres vegyesúszásban, amely a 400 vegyes mellett a másik főszámának tekinthető, így itt is egyértelmű favoritnak számít a bajai sportolónő.

Azt csak halkan jegyeznénk meg, hogy a szám elődöntőjére mindössze egy órával a 100 hát fináléja után került sor, de az Iron Lady így is a mezőny második legjobb idejét produkálva vívta ki a szereplést a hajnali döntőben. A 200 pillangó kedd esti előfutamától viszont inkább visszalépett, hogy több ereje maradjon a 200 vegyes hajnali döntőjére, hiszen továbbjutása esetén mindössze 50 perccel a finálé előtt a 200 pillangó elődöntőjében is szerepelnie kellett volna. Ez az okosnak tűnő döntés pedig újabb aranyat érhet, és reméljük, fog is.