Michiganben újraszámolják az elnökválasztás szavazatait

Ettől valószínűleg nem változik majd az eredmény.

Mark Goldsmith bíró helyi idő szerint vasárnap éjfél után hozott döntést arról, hogy hétfő déltől kézzel, egyenként újra kell számolni a Michiganban leadott mintegy 4,8 millió voksot. A bíró elutasította a választási hivatal érveit, hogy az újraszámlálás megkezdéséhez még két munkanapot, helyi idő szerint szerda reggelig kell várni. Goldsmith döntésével nő annak az esélye, hogy december 13-ig befejeződik a voksok összesítése - ez a törvényben megszabott határidő, amely lejártáig panaszt lehet emelni a választási eredmények ellen.

A voksok újraszámlálását Jill Stein, a Zöld Párt volt elnökjelöltje kezdeményezte Michiganban, illetve még két államban, Wisconsiban és Pennsylvaniában. Itt Donald Trump egy hajszálnyi előnnyel győzte le demokrata párti riválisát, Hillary Clintont.

Wisconsinban csütörtökön már megkezdődött a voksok újbóli összesítése, Pennsylvaniában pedig várhatóan hétfőn tartanak meghallgatást az ügyben. Az utóbbi államban Stein szombaton visszavonta az újraszámlálást kezdeményező keresetét, miután a bíró egymillió dollár befizetésére kötelezte az eljárás lebonyolításához, hétfőre virradóra azonban a Twitteren bejelentette, hogy új keresetet nyújt be.

Jill Stein eddig legalább hétmillió dollárt gyűjtött össze az újraszámlálás költségeinek fedezésére, több mint kétszeresét annak, mint amennyit saját elnökválasztási kampányára sikerült összegyűjtenie.

Elemzők fölöttébb valószínűtlennek tartják, hogy az említett három államban lebonyolított újabb szavazatösszesítés megváltoztatja majd az országos választási eredményeket.