Az ügyészség is érintett lehet a Microsoft-botrányban

Az ügyészség is érintett lehet a Microsoft-botrányban

A rendőrség mellett az ügyészség 2013-2014-ben 237 millióért vásároltak szoftverlicenceket. Ezen felül az Igazságügyi Minisztérium is, bár sokkal kisebb összegben - írja a HVG.

Arról a két évről van szó, amikor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licenc beszerzések. Összesen bruttó 22,2 milliárd forint értékben 334 darab Microsoft-szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek állami intézmények a központosított közbeszerzési portálon 2013 és 2014 során. A két év öt legnagyobb beszerzése közül háromról jelentettek szabálytalanságokat az amerikai hatóságok. 

a Központi Nyomozó Főügyészség) augusztus 23-án nyomozást rendelt el, pedig korábban is érkezett feljelentés az ügyben, de akkor a legfőbb ügyész, Polt Péter azt a tájékoztatást adta, hogy

bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították. 

A HVG értesülései szerint egyébként a Legfőbb Ügyészség is érintett lehet a Microsoft-botrányban, mivel vásárolt Microsoft-licenceket a korábban említett két évben, méghozzá négy különböző alkalommal, összesen bruttó 236,5 millió forint értékben. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt. 

A vásárlások ténye nem jelenti, hogy ezeknél a beszerzéseknél is felmerülne a csalás vagy a korrupció gyanúja. A központosított közbeszerzési rendszer alá tartozó intézmények csak néhány viszonteladótól rendelhettek licenceket, akikkel a KEF korábban erről keretszerződést kötött. Ugyan az amerikai jelentések szerint a Microsoft magyar leányának és viszonteladóinak egyes alkalmazottai szisztematikusan üzemeltették a csalásra és vesztegetésre épülő korrupciós sémát, azért az kizárható, hogy ne akadtak volna szabályosan és tisztességesen bonyolított beszerzések.

Az ügyészség érintettsége viszont azt jelenti, hogy végső soron saját ügyükben is nyomoznak.

Ugyanakkor arról tájékoztatni kellett volna a nyilvánosságot, hogy volt érintett beszerzésük.

A HVG ezután megkereste az ügyészséget, volt-e vagy lesz-e belső vizsgálat, illetve hogy a nyomozásuk érinteni fogja-e a saját beszerzéseiket.

A Legfőbb Ügyészség erre úgy reagált, hogy jelenleg különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak, ezen felül azonban más adat nem nyilvános.