Miért épp támasztólétra? (x)

Miért épp támasztólétra? (x)

Jártál már úgy, hogy nem értél el valamit a felső polcon, vagy nem tudtad visszaakasztani a karnisról lecsúszott függönyt? Ilyenkor, és még sok egyéb esetben is jól jön, ha van egy létra a háznál.

Sokszor elég egy fellépő, máskor magasabb és profibb eszközre van szükség. Annak, aki építőiparban dolgozik, általában ipari berendezések, akár guruló állványok is kellenek.

Szerencsére több száz létratípus található a boltokban, de ha inkább online keresnél, akkor nézz körül kifejezetten az erre szakosodott webshopokban! Az Állványbázis.hu kínálatában a támasztólétrák mellett többek között csuklós, álló, egy- és kétoldalon járható, ipari, több- és sokcélú verziók is megtalálhatók.

Mi az a támasztólétra?

Előfordult már, hogy nem értél el valamit, de olyan szűk volt a hely, hogy a kétágú létra sem fért el? Ilyen esetekben nagyon praktikus eszköz a támasztólétra. Természetesen az fontos, hogy valaminek neki lehessen támasztani, és az is lényeges, hogy stabil legyen az a felület.

Mivel különböző fokszámmal készülnek ezek a szerkezetek, akár még 5 m-es magasságig is felérhetsz velük. Az anyaguk alumínium, ami biztonságosan tart, ugyanakkor rugalmas is.

Előnyök, amiért érdemes beruházni rá

Sokan tartanak attól, hogy egy támasztólétra nem annyira fix. Pedig a teherbírása ugyancsak nagy. Milyen előnyei vannak még?

• Pár kg-os súlyának köszönhetően a támasztólétrát bárhová magaddal tudod vinni. Különösen hasznos, ha építőiparban dolgozol, és több helyszínen is használni kell.

• A fokai bordázottak, így nem fogsz rajta elcsúszni, biztonságban végezheted a munkád.

• Kis helyen elfér, nem foglal el sokat a térből.

• Van úgynevezett tolólétra változata is, ami két egymásba tolható részből áll. Amikor alacsonyabban dolgozol összecsúsztatod, ha magasban, akkor széthúzod. Mivel stabil vezetőprofilokkal van felszerelve, nem lesz nehéz dolgod, ha váltani kell.

Milyen típusok léteznek?

Különböző méretben és fokszámmal készülnek támasztólétrák, így a felhasználási területük is ezerféle lehet. 6, 8, 9 10, 12, 15, 18 fokos verziót éppúgy választhatsz, mint 28 vagy akár 212 lépcsőfokos típust. Ez utóbbiak a már említett tolólétráknál jönnek szóba.

A teherbírásuk sem elhanyagolható. Olyan eszköz is létezik, amely 150 vagy akár még 225 kg-mal is terhelhető. Ezek már kiegészítő élprofillal is rendelkeznek, így nem jelent gondot az extra igénybevétel.

Amikor létrát választasz, nagyon fontos, hogy funkciónak megfelelően vásárolj! Olyan helyre ne vegyél például támasztólétrát, ahol nincs stabil tartófelület. Gondold végig, hogy milyen magasságban akarsz dolgozni, és azt is, hogy mennyire terheled majd az eszközt! Nem elhanyagolandó az sem, hogy érdemes megbízható gyártó által készített létrát választani! A már említett Állványbázis.hu például a Krause és Zarges magas minőségű eszközök hivatalos szakkereskedése. Náluk is célszerű körülnézni, mielőtt döntesz.