Miért gondolkodnak már az erdélyiek hasonlóan, mint a Fidesz?

Miért gondolkodnak már az erdélyiek hasonlóan, mint a Fidesz?

Egy felmérés szerint az erdélyi magyarság körében is jelentős számban jellemző, hogy oroszpártiak és nyugatellenesek. Ebben a Fidesznek és az Orbán-kormánynak is nagy szerepe van.

Az utódállamokban élők nem elvesznek, hanem hozzáadnak a nemzeti erőfeszítésekhez

– közölte Kövér László. A házelnök hozzáette, a határon túli magyarok magatartása egyértelműen a Fidesznek tudható be. Merthogy Magyarországnak Trianon óta nem volt, mert nem is lehetett nemzetpolitikája, Kádárék generációk fejéből törölték ki, hogy a nemzet nem esik egybe a határokkal, Gyurcsány Ferenc pedig a határontúliak kettős állampolgárságáról szóló népszavazással bizonyította be alkalmatlan hozzáállását – hánytorgatta fel.

Arról nem beszélt a parlamenti elnök, hogy a határon túli magyarokra Orbán Viktor és a Fidesz hogyan oktrojálja, erőlteti a tőlük elvileg idegen magyarországi aktuális politikai konfliktusokat, aminek hatása a szomszédos Ukrajnában zajló háború kérdésében különösen tetten érhető az erdélyi magyarság körében.

A Bálványos Intézet végzett közvélemény-kutatást az orosz-ukrán háború kérdésében, amelyet a transtelex.hu ismertetett.

Ebből kiderült, hogy az erdélyi magyarság tagjai még a román szélsőjobboldalnál is nyugatellenesebbek és oroszpártibbak.

Lényegét tekintve többségük szerint az orosz-ukrán háború kitörésének felelőssége nem Putyint terheli, hanem a nyugati országokat és Ukrajnát. Semmi keresnivalójuk az ukránoknak a NATO-ban és az Európai Unióban. Az Ukrajnának folyósított segélyeket mihamarabb meg kell szüntetni. Azaz leginkább azon a véleményen vannak, mint amelyet a kormányközeli média terjeszt.

A közvélemény-kutatás készítői szerint az eredmény többek között annak tudható be, hogy a magyarországi politika és a magyar kormány erőteljes befolyással bír az erdélyi közbeszédre, és ez a közvélemény-kutatások szerint is fokozza a nyugatellenes attitűd terjedését, és az oroszpártiság erősödését Erdélyben.

(Címlapkép: Orbán Viktor szelfit készít a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival az MCC Kászonjakabfalva melletti képzési központjában 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)